Την πρώτη θέση στον πρόσφατο πρωτότυπο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διενεργήθηκε μέσω της ιστοσελίδας «xirafia.gr», κατέλαβαν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για τον Νικόλαο Μπεζιργιάννη και την Αικατερίνη Σιδηροπούλου, φοιτητές του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι αναδείχτηκαν πρώτοι στο διαγωνισμό με το λογισμικό πακέτο «EcoTruck».
Το EcoΤruck είναι μια online εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού που απευθύνεται σε εταιρίες ή σε απλούς πολίτες που επιθυμούν να ανακυκλώσουν ή να διαθέσουν χάρτινη ύλη προς επαναχρησιμοποίηση. Στόχος του είναι η συλλογή της ανακυκλώσιμης ύλης να γίνεται αποδοτικότερα από τα φορτηγά των δήμων και με φιλικότερο τρόπο προς το περιβάλλον. Τα φορτηγά αξιοποιώντας τις τεχνολογίες 3G και GPS γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τις εταιρίες από τις οποίες θα πρέπει να γίνει παραλαβή της χάρτινης ύλης, αλλά και την κίνηση που υπάρχει σε κάθε δρόμο. Έτσι δημιουργείται ένα πλάνο του βέλτιστου δρομολογίου (μικρότερος χρόνος, μικρότερο κόστος) για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους .
Οι φοιτητές της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κέρδισαν εκτός από το πρώτο βραβείο του Διαγωνισμού και το έπαθλο των 6.000 ευρώ, το οποίο τους απενεμήθη χθες το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.
Ο διαγωνισμός αφορούσε στη δημιουργία καινοτόμου λογισμικού από φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (AEI/TEI), καθώς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αντικείμενό του ήταν η Ψηφιακή Προστασία του Περιβάλλοντος στον Ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009», σε συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Λεπτομέρειες για το διαγωνισμό και όλους τους συμμετέχοντες, με κλικ εδώ.