Καθολική επιδείνωση καταγράφει η Βορειοελλαδική οικονομία, όπως αποτυπώνεται στη μέτρηση του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) για το μήνα Νοέμβριο 2009, καθώς η σύγκριση με τον περασμένο μήνα, τον Οκτώβριο, αναδεικνύει μεγάλη επιδείνωση στην κατάσταση των επιχειρήσεων της Μακεδονίας-Θράκης. Αυτή είναι και η αιτία, που ο δείκτης περνά σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα βρίσκεται τον Νοέμβριο στις -11,6 μονάδες, έναντι 9,1 μονάδων τον Οκτώβριο.
Οι επιχειρήσεις κρίνουν πλέον σε μεγαλύτερο ποσοστό (32% τον Νοέμβριο, έναντι 27% τον Οκτώβριο) ότι η κατάσταση τους δεν είναι καλή, ενώ έχει συρρικνωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό το ποσοστό όσων απαντούν πως δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα (ήταν 27% τον Οκτώβριο και πλέον είναι 16%).
Ανάλογη εικόνα με την παραπάνω ερώτηση σχηματίζεται και με τις απαντήσεις για την κατάσταση της επιχείρησης τους επόμενους έξι μήνες. Έτσι όσοι απαντούν ότι θα είναι καλή έχουν μειωθεί από 35% τον Οκτώβριο σε 21% τον Νοέμβριο και ως χειρότερη την προδιαγράφει πια το 28%, έναντι 16% στην προηγούμενη μέτρηση.
Εντύπωση προκαλεί το μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων, που η στασιμότητα είναι η προοπτική τους, γεγονός που μπορεί να μην είναι καταρχάς αρνητικό, αλλά βέβαια δεν προδιαθέτει για περαιτέρω ανάπτυξη και περισσότερο παραπέμπει σε επιφύλαξη και τακτική «βλέποντας και κάνοντας».
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και στο πεδίο της απασχόλησης, όπου μειώνονται όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις, που τον επόμενο μήνα σχεδιάζουν να προσλάβουν προσωπικό, ενώ οριακά ενισχύονται οι απολύσεις. Για μία ακόμη φορά η στασιμότητα, που μεταφράζεται σε προσπάθεια διατήρησης του υφιστάμενου προσωπικού είναι και εδώ παρούσα με πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο μαρτυρά και την αγωνία των επιχειρήσεων να μπορέσουν να μην προβούν σε απολύσεις.
Στο ερώτημα, που αφορά στον τζίρο, που πέτυχαν οι επιχειρήσεις μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και εάν αυτός κινήθηκε θετικά, αρνητικά ή παρέμεινε ο ίδιος, διαπιστώνεται ότι συρρικνώνεται το ποσοστό όσων επιχειρήσεων δηλώνουν ότι αυξήθηκε (πλέον είναι 21%, έναντι 30% στην προηγούμενη μέτρηση).
Πάντως αυξήθηκε και το ποσοστό των επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσίασαν αμετάβλητες πωλήσεις τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
Αναλύοντας τα αποτέλεσμα του NGBI 500 Νοεμβρίου 2009 κατά κλάδο, συμπεραίνεται ότι οι βιομηχανικές-μεταποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και οι εμπορικές καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις.
Οι εμπορικές απαντούν με το εντυπωσιακό ποσοστό του 67% ότι τους επόμενους έξι μήνες η κατάσταση τους θα είναι χειρότερη, ενώ το 56% αυτών υποστηρίζουν ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο τζίρος τους τον Νοέμβριο μειώθηκε.
Καλή κατάσταση στις μεταποιητικές-βιομηχανικές έχει μόλις το 6% του δείγματος, όπως και οι εμπορικές, ενώ μεγάλο ποσοστό επικείμενων απολύσεων προαναγγέλλουν οι μεικτές επιχειρήσεις, καθώς το 29% αυτών τον επόμενο μήνα θα περικόψει το εργατικό προσωπικό του, το 7% θα το αυξήσει και το 64% θα το διατηρήσει σταθερό.
Το σύνολο της μέτρησης του NGBI 500 για τον Νοέμβριο 2009, όλα τα συγκριτικά δεδομένα, καθώς και ο σχολιασμός τους βρίσκονται αναρτημένα και στο site: www.ngbi500.gr.
Να σημειωθεί ότι στις 5 Ιανουαρίου 2010 θα ανακοινωθεί η μέτρηση του NGBI 500 Δεκεμβρίου 2009, ενώ εκτάκτως στις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί μία επιπλέον μέτρηση αποτύπωσης του καταναλωτικού κλίματος ενόψει των επικείμενων εορτών.