Χωρίς δουλειά Χριστουγεννιάτικα μένουν 80 εργαζόμενοι σε βαφείο υφασμάτων της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι σε άλλη εταιρία παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες…
Οι εργαζόμενοι της εταιρίας «K.M.ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ ΜΑΞΙΜ ΑΕ», σχεδίαζαν, για σήμερα το πρωί, δυναμικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, επρόκειτο να αποκλείσουν, συμβολικά, την είσοδο του εργοστασίου, που βρίσκεται στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, πριν τη διασταύρωση Ασσήρου.
Η εταιρία τελεί σε επίσχεση εργασίας εδώ και τρεις μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Έχουν απευθυνθεί και στον Υπουργό Εργασίας –και τον πρώην και τον νυν, όμως, όπως υπογραμμίζει κι ο πρόεδρος της επιτροπής εργαζομένων, Ιορδάνης Ξενιτόπουλος, τα αιτήματά τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Την ίδια στιγμή, μια ακόμα βιομηχανία της Θεσσαλονίκης κλείνει. Πρόκειται για το βαφείο υφασμάτων ΤΕΞΑΠΡΕΤ (πρώην Καράσσο), στο οποίο απασχολούνταν 80 εργαζόμενοι.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι «κατά πληροφορίες επίκειται το κλείσιμο και άλλων ανάλογων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα». Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι «οι εργαζόμενοι – οι νέοι άνεργοι – δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αρκεστούν στην αποζημίωση της απόλυσης και στην άποψη ότι ‘δε γίνεται τίποτα’».
Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ελληνικές κυβερνήσεις έφεραν στους εργαζόμενους «ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια, κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και, σήμερα, ετοιμάζουν «νέα έφοδο στο ασφαλιστικό, τη φορολογία, το εισοδηματικό».
Δεν απουσιάζουν και οι αιχμές κατά της ΓΣΕΕ, την οποία κατηγορούν για συγκάλυψη των ενεργειών της κυβέρνησης και των εργοδοτών που καλούν τους εργαζόμενους «να δεχτούν αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων μπας και πάρουν κάποια ψίχουλα σύνταξης, στα βαθιά γεράματα».
Οι εργαζόμενοι της ΤΕΞΑΠΡΕΤ, όπως και των άλλων βαφείων της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλουν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.