Ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού και φύλαξης παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Αυτό κατήγγειλαν εργαζόμενες του κλάδου, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009, σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της Βενετίας Μανωλοπούλου. Να θυμίσουμε ότι η κ. Μανωλοπούλου, συνδικαλίστρια του κλάδου, βρήκε, πριν μερικές ημέρες, το αυτοκίνητό της, έξω από το σπίτι της, να είναι κατεστραμένο στο πίσω μέρος από καυστικό υγρό.
Σύμφωνα με μέλη της διοίκησης στο Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας και εργαζόμενες, παρά το γεγονός ότι γίνονται συνεχείς καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ είναι ανεπαρκείς, και κάποιες φορές ανύπαρκτοι. Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος του σωματείου, Ιωάννα Καλούση, υποστήριξε ότι άλλος είναι ο αριθμός των καθαριστριών που δηλώνονται από την εταιρία για να κλείσει η εργολαβία κι άλλος αυτός που πραγματικά εργάζεται, στη συνέχεια, καθαρίζοντας το χώρο.
Οι καθαρίστριες κατήγγειλαν ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιριών που έχουν αναλάβει την καθαριότητα εργολαβικά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Θεαγένειο» και σε άλλους οργανισμούς δεν αναρτούν καταστάσεις εβδομαδιαίας απασχόλησης του προσωπικού, και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, στις οποίες συμπληρώνουν αργότερα οι ίδιοι το ποσό της μισθοδοσίας. Παρουσίασαν μάλιστα αντίγραφα μισθοδοσίας και αποσπάσματα ατομικών λογαριασμών ασφάλισης του ΙΚΑ καθαριστριών στα οποία, όπως καταγγέλλουν, τα ποσά που καταβάλλουν οι εταιρίες είναι πλασματικά.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση κατά του αυτοκινήτου της Βενετίας Μανωλοπούλου, είπε ότι από τη στιγμή που η καθαρίστρια διαθέτει αυτό το αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο φτωχή, η 50χρονη καθαρίστρια απάντησε πως ο κ. Καρατζαφέρης είχε «κακή πληροφόρηση», ενώ η πρόεδρος του σωματείου πως «ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ασχολείται με τις καθαρίστριες που δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα για 600 ευρώ το μήνα, αντί να ερευνήσει ποιες εταιρίες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, πλαστογραφούν καταστάσεις και κλέβουν το δημόσιο».