Σκούρα τα βρήκε ο Γκρούεφσκι, με τη μανία του να συνδέσει τους σύγχρονους Σκοπιανούς με τους αρχαίους Μακεδόνες. Η προσπάθειά του αυτή έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά από πρόσφατη ανασκαφή σε σκοπιανό έδαφος, που έφερε στο φως ευρήματα από τα οποία δε συνάγεται τέτοιο, επιθυμητό για τους γείτονες, αποτέλεσμα. Επίσης, πολλοί είναι οι διανοούμενοι που κατηγορούν τον Σκοπιανό πρωθυπουργό ότι, με αυτήν την εμμονή του, έχει προκαλέσει χάσμα ανάμεσα στο αδιαμφισβήτητο σλαβικό παρελθόν με το μέλλον των κατοίκων της χώρας.
Σε δηλώσεις του, σήμερα, ο κ. Γκρούεφσκι, δείχνει να μην καταλαβαίνει και να μην μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Ζούμε μία εποχή παράξενων και αστείων συζητήσεων, σχετικά με αρχαίους και Σλάβους Μακεδόνες», δήλωσε στην εκδήλωση στα Σκόπια για τα αρχαιολογικά ευρήματα και πρόσθεσε ότι στην περιοχή έζησαν και αναπτύχθηκαν αρκετοί πολιτισμοί και η χώρα δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από κάποιον και να ταυτιστεί με έναν μόνον συγκεκριμένο πολιτισμό.
«Νομίζω ότι μετά από 50-100 χρόνια, οι επόμενες γενιές θα απορούν τι συνέβη στην περίοδο που ζούμε εμείς σήμερα. Είναι αστείο να προσπαθεί να διαχωρίσει κάποιος σήμερα τους ανθρώπους ότι προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες ή ότι είναι Σλάβοι», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
«Έχουμε να κάνουμε με πολιτισμούς που προϋπήρχαν και εμείς σήμερα δεν μπορούμε να αμφισβητούμε κάτι που υπήρχε από την αρχαία περίοδο, ή από την εποχή του Λίθου και του Σιδήρου. Δεν μπορούμε να προβάλουμε μόνον κάποιους πολιτισμούς και να αφήνουμε στην άκρη κάποιους άλλους», πρόσθεσε.
Καταλάβατε τίποτα; Εμείς, πάλι, όχι...