Τη δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοίγει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του κινήματος στη Θεσσαλονίκη καλούν όσους ενδιαφέτονται να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Χαρακτηρίζουν "πασιφανή" την άναγκαιότητα του Καποδίστρια ΙΙ και κάνουν λόγο για "σκοπιμότητες" κατά τη δημιουργία του Καοδίστρια Ι. Προτείνουν, δε, τη δημιουργία μητροπολιτικού δήμου στη Θεσσαλονίκη που να καλύπτει... τα όρια του νομού!
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:
1. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της αποκέντρωσης, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των κ.κ. Καραμανλή και Παυλόπουλου ήταν ανεπαρκείς και σε αρκετές περιπτώσεις καταστροφικές. Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο κράτος ήταν απόλυτα σαφής. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν απαλλάσσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από τις δικές τους ευθύνες και ευτυχώς δεν ακύρωσε την πρωτη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια με τον Καποδίστρια Ι. Επίσης, δεν αποτελεί λόγο καθυστέρησης για την εφαρμογή του Καποδίστρια ΙΙ, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
2. Η αναγκαιότητα του Καποδίστρια ΙΙ είναι πλέον πασιφανής τόσο από το τι συμβαίνει στον ανεπτυγμένο κόσμο, όσο και από τις μεγάλες υστερήσεις της ελληνικής περιφέρειας σε σχέση με το κέντρο και τα επιμέρους μικρά κέντρα. Είναι δε αποδεκτή, με τεράστιες πλειοψηφίες από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, όπως κατέληξαν και τα συνέδρια των ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.
3. Για να είναι όμως αποτελεσματική και να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι σκοπιμότητες του Καποδίστρια Ι, απαιτείται μια ουσιαστική, διαφανής και ανοιχτή διαβούλευση και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, στην κοινωνία, με εντατικούς όμως ρυθμούς. Διαβούλευση που να αφορά και στα κριτήρια υπόστασης και συγκρότησης των νέων περιφερειών κα ΟΤΑ και στην εφαρμογή τους επί του χάρτη. Τα 10 κριτήρια που καθόρισε η αυτοδιοικητική μας παράταξη το φθινόπωρο του 2008, αποτελούν χρήσιμο και αποδεκτό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.
4. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η κοινή πολιτική απόφαση για τις εξουσίες και τους αντίστοιχους πόρους που αποκεντρώνουν, με την αρχή της εγγύτητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας, με βάση το τρίπτυχο:
 Επιτελικό κράτος με ευθύνη σε εξωτερική πολιτική, άμυνα , δημόσια ασφάλεια-δικαιοσύνη, δημοσιονομική πολιτική.
 Ολοκληρωμένη περιφέρεια με πλήρη αναπτυξιακή και προγραμματική ευθύνη.
 Ισχυρός Δήμος με ευθύνη στη διαχείριση της καθημερινότητας και των πρωτοβάθμιών δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών.
Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, πρέπει να υπέχει θέση περιφέρειας και να καλύπτει τουλάχιστον τα όρια του Νομού.
5. Πιστεύουμε ότι άμεσα, η επιτροπή επιστημόνων που συγκρότησε το Υπουργείο Εσωτερικών, θα παραδώσει το πόρισμα της, ώστε να επιταχυνθεί και να γίνει πιο εξειδικευμένη η συζήτηση. Θεωρούμε αυτονόητη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη θεσμική και οικονομική θωράκιση της αποκέντρωσης.
6. Εκτιμούμε ότι ο Καποδίστριας ΙΙ πρέπει να ισχύσει στο σύνολο της χώρας και στις εκλογές του 2010. Στα πλαίσια αυτά, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση στο εσωτερικό μας και αμέσως μετά τις γιορτές με συντεταγμένο τρόπο, θα γίνει το ίδιο και στις τοπικές κοινωνίες του νομού Θεσσαλονίκης με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.
7. Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα και στην αυτοδιοίκηση, με όπλο τον Καποδίστρια ΙΙ και τις προγραμματικές θέσεις για την περιφέρεια, το Νομό και τους Δήμους, θα δώσουμε όλοι μαζί, στα πλαίσια των αποφάσεων του Κινήματος, την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και την μάχη της υλοποίησης από τον Ιανουάριο του 2011.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμβάλλουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια που αλλάζει τη μοίρα όλων μας.