"Βιαστική" θεωρεί την απόφαση για κλείσιμο του ενός τρίτου των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι η απόφαση "είναι κατανοητή μόνο με την λογική της άμεσης περικοπής των δαπανών του ελληνικού δημοσίου. Όμως, είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή είναι βιαστική και πάρθηκε χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη των αναγκών του ελληνικού τουρισμού".
Όπως υπογραμμίζουν οι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού, "το θέμα του αριθμού των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού δεν είναι ποσοτικό αλλά, κυρίως και μακράν, ποιοτικό. Ο αριθμός των γραφείων και η θέση τους πρέπει να προκύπτουν από το μακροχρόνιο σχέδιο μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, το οποίο ποτέ δεν υπήρξε, και ούτε σήμερα υπάρχει.
Με δεδομένο ότι η κάθε αγορά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και την δική της βαρύτητα για τον εισερχόμενο τουρισμό μας, η όποια μείωση των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού πρέπει να γίνει με κριτήρια αγοράς και όχι απλά κόστους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να είναι κατανοητό ότι τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού πρέπει να λειτουργούν ως μέρος του μηχανισμού μάρκετινγκ της κεντρικής υπηρεσίας, η έλλειψη οργάνωσης της οποίας επηρεάζει αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους. Η αποτελεσματικότητα αυτή επηρεάζεται επίσης και από την ποιότητα των στελεχών που επανδρώνουν τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού. Είναι κοινό μυστικό ότι διαχρονικά, αλλά και με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο χρόνο, οι τοποθετήσεις στελεχών είχαν ψηφοθηρικά-ρουσφετολογικά κριτήρια και όχι τεχνοκρατικά.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η περικοπή του αριθμού των γραφείων θα μπορούσε και έπρεπε να γίνει πιο κομψά, ως προς τον τρόπο επικοινωνίας της, ο οποίος έδωσε αρνητικά μηνύματα στους ξένους συνεργάτες μας, επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα".
Τα μέλη του ΣΕΤΕ υπογραμμίζουν ότι "έστω και τώρα, και παρά τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στην οργάνωση και τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού/ΕΟΤ, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια ανασυγκρότησης του τουριστικού τομέα σε επίπεδο πολιτείας πριν είναι πολύ αργά".