Την πρώτη του ανακοίνωση εξέδωσε χθες (Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προϊστάμενος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι "η πράσινη οικονομία είναι μια πρόκληση", αλλά, όσον αφορά την ομιλία της αρμόδιας υπουργού στη Βουλή, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, επισημαίνει πως δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα, από όσες έδωσε απαντήσεις. Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με την χθεσινή ομιλία της στη Βουλή, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα παρά έδωσε πειστικές απαντήσεις για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην οποία η κα Υπουργός αφιέρωσε πολύ χρόνο στην ομιλία της, είναι πράγματι μία παγκόσμια πρόκληση αλλά αποτελεί μόνο ένα μέρος μίας συντεταγμένης εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής. Η πράσινη ανάπτυξη από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία με μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα μας. Για να αποκτήσει όμως πρακτικό περιεχόμενο, χρειάζεται απτούς στόχους, συγκεκριμένους πόρους και πρακτικές πολιτικές. Η κυβέρνηση δεν πείθει ότι έχει σχέδιο για κανένα από αυτά, αφού για άλλη μία φορά περιορίστηκε σε γενικόλογες εξαγγελίες και δεν έδωσε το στίγμα της για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο για την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας προς πιο βιώσιμη και ορθολογική κατεύθυνση. Δεν ακούσαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις περιβαλλοντικές δράσεις στις οποίες θα διοχετευθούν οι πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Δεν ακούσαμε τίποτα για τον τρόπο αντιμετώπισης των άμεσων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα όπως η διαχείριση των υδατικών πόρων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η δασική πολιτική. Δεν ακούσαμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης για την υλοποίηση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο.

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι αρωγός σε σωστές περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως η νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ΑΠΕ. Θα είναι όμως απέναντι σε ενδεχόμενη ολιγωρία και αναποφασιστικότητα καθώς και σε λανθασμένες αποφάσεις όπως η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης παλαιών οχημάτων με την ταυτόχρονη επιβολή εξαιρετικά υψηλών τελών κυκλοφορίας. Το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει γι’ αυτό αναμένουμε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες».