Δε θα ησυχάσουμε, κατά πως φαίνεται, με την υπόθεση της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε ανακοινώσει τη μετεγκατάστασή της στη Σίνδο. Ο νυν πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είπε ότι θα επανεξετασθεί το θέμα (αν και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όσο ήταν αντιπολίτευση, συνέκλινε, επίσης, στη λύση της Σίνδου). Τώρα, στο χορό προστέθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη. Με πρόσφατη τοποθέτησή της στη Βουλή, άνοιξε εκ νέου το θέμα και το... άφησε ανοικτό, όσον αφορά το πού θα εγκατασταθεί, τελικά, η νέα ΔΕΘ. Έτσι, στο χορό μπήκε, σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009 και ο δήμος Μίκρας, εκδίδοντας την εξής ανακοίνωση:
Ο Δήμος Μίκρας, το περασμένο καλοκαίρι κατέθεσε την πρότασή του για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, σε έκταση που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου «Μακεδονία», στην Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή - στην οποία μετείχαν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι της Δ.Ε.Θ. και της HELEXPO, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, του Εμποροβιομηχανικού, του Βιοτεχνικού, του Επαγγελματικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας.
Από τότε, είχε ζητήσει από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της, να γίνει αξιολόγηση όλων των προτάσεων με τεχνοκρατικά και αναπτυξιακά κριτήρια και να δοθεί η ευκαιρία για δημόσια συγκριτική αξιολόγηση των προτεινόμενων ακινήτων. Μάλιστα, οι 10 Δήμαρχοι με σχετικό ψήφισμά που εξέδωσαν μετά την εισήγηση της Επιτροπής Μετεγκατάστασης, σημείωναν ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής, είναι απαράδεκτη, τεχνοκρατικά ατεκμηρίωτη και με στρεβλή κατεύθυνση ισόρροπης ανάπτυξης.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρξε εξαγγελία του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο πλαίσιο της 74ης Δ.Ε.Θ. και όχι επίσημη απόφαση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιοχή της Σίνδου, ενώ θέση του Δήμου Μίκρας, αλλά και των 9 Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που στηρίζουν την πρότασή του (Δήμοι Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Επανωμής, Μηχανιώνας, Βασιλικών, Καλλικράτειας, Μουδανιών και Τρίγλιας), ήταν και παραμένει ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ανάπτυξης, περιβάλλοντος και παράδοσης της πόλης, πρέπει να υπάρξει μελέτη και αξιολόγηση από εξειδικευμένους επιστήμονες με στόχο την ανάπτυξη της ίδιας της Έκθεσης και της πόλης γενικότερα.
Ο Δήμαρχος Μίκρας Θεόδωρος Γκουστίλης και οι 9 Δήμαρχοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, στηρίζουν τη θέση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της 74ης Δ.Ε.Θ., επεσήμανε ότι «θα ζητήσουμε από τους καλύτερους διεθνώς να μας πουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη και πάνω σε αυτή τη βάση θα γίνει η μελέτη για τη μετεγκατάσταση, η οποία θα στηρίξει αυτό το νέο ρόλο για την πόλη». Επίσης, επικροτούν την τοποθέτηση της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρας Τζάκρη, που δήλωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη σχετικά με την περιοχή του Νομού, όπου θα δημιουργηθεί το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο.
Όσον αφορά, στις φωνές που υποστηρίζουν την εξαγγελία για μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο, βασιζόμενοι στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για τη διοργάνωση της EXPO 2008, οι 10 Δήμαρχοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, επισημαίνουν, ότι η μελέτη βάσει της οποίας προκρίθηκε η συγκεκριμένη πρόταση είναι ανεπίκαιρη (καθώς αξιολογήθηκε το 2003 με κριτήρια αμιγώς πολιτικά και διόλου τεχνοκρατικά), δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές ανάγκες της πόλης και τα σύγχρονα δεδομένα και θα πρέπει, εφόσον επικαιροποιηθεί, να τεθεί σε εκ νέου αξιολόγηση, μαζί με τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη μετεγκατάσταση και τη δημιουργία του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Δ.Ε.Θ.
Ο Δήμος Μίκρας έχοντας τη στήριξη των 9 Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ζητά την επαναξιολόγηση όλων των προτάσεων, μακριά από συμφέροντα και στρατηγικές. Ο Δήμαρχος Μίκρας αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του ακινήτου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου, τονίζει ότι αυτό έχει έκταση 624 στρ., βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος στη Δ.Ε.Θ., με αποτέλεσμα να είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιούχο θέση, λόγω της άμεσης πρόσβασης της στο εθνικό δίκτυο Θεσσαλονίκης - Ν. Μηχανιώνας και Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, της γειτνίασής της με το αεροδρόμιο - από το οποίο θα υπάρχει άμεση πρόσβαση στους εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους - βρίσκεται στην απόληξη της υπό σχεδιασμό εξωτερικής περιφερειακής οδού, διαθέτει θαλάσσιο μέτωπο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, ενώ επιπλέον το ακίνητο διαθέτει δίκτυα υποδομής και κοινής ωφέλειας και σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, που η ύπαρξη τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.
Εξάλλου, ο ίδιος απαντώντας σε όσους στηρίζουν την πρόταση της Σίνδου με το επιχείρημα της ισόρροπης ανάπτυξης, υπογραμμίζει ότι η μόνη ανάπτυξη που υφίσταται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη είναι η οικιστική, μία ανάπτυξη που δημιουργεί ανάγκες για επιπρόσθετες υπηρεσίες προς τους κατοίκους της περιοχής. Η μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στο προτεινόμενο ακίνητο θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα στηρίξει τους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής, ιδιαίτερα τους πλάγιους τουριστικούς μήνες με τη διοργάνωση κυρίως συνεδρίων, αλλά και εκθέσεων, θα αναβαθμίσει την υποβαθμισμένη επιχειρηματικά ανατολική Θεσσαλονίκη, θα δημιουργήσει συνέργιες με τη γειτνίαση της Δ.Ε.Θ. με το αεροδρόμιο, θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις του τριτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή, θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο επίσκεψης για τον εισερχόμενο τουρισμό και θα είναι συμβατή με τις καλές ευρωπαϊκές (Στουτγκάρδη, Παρίσι, Μαδρίτη, Λονδίνο κλπ.), αλλά και τις ελληνικές (Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος») πρακτικές.
Ο Δήμος Μίκρας έχοντας τη στήριξη των 9 Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να καταθέσει την πρότασή του για τη χωροθέτηση του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, στους αρμόδιους φορείς που θα οριστούν για να αξιολογήσουν τις προτάσεις για τη μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ., ενώ θεωρεί ότι χρειάζονται εκτενείς μελέτες, προκειμένου να συγκριθούν τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά στοιχεία κάθε πρότασης, ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί η επιλογή για τη μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ., μία επιλογή που αφορά το παρόν, το μέλλον και την προοπτική της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.