Σε «πάγωμα» των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προχωρά για έκτη χρονιά ο Δήμος Ωραιοκάστρου, κατόπιν σχετικής πρότασης του Δημάρχου Νικολάου Μπάτου. «Ιδιαίτερα μέσα σε αυτό το περιβάλλον της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, το οποίο δυστυχώς έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρήσαμε χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε ως Δήμος να μην επιβαρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό των συμπολιτών μας ή τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας ούτε στο ελάχιστο», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος.
Τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ωραιοκάστρου παραμένουν σταθερά ήδη από το 2004, με μόνη εξαίρεση το 2007, χρονιά για την οποία είχαν αποφασιστεί συγκρατημένες αναπροσαρμογές της τάξης του 2,5%.
«Οι συνεχείς αποφάσεις για ‘πάγωμα’ των δημοτικών τελών αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για έναν Δήμο, όπως το Ωραιόκαστρο, καθώς η ταχύτατη πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών πολλαπλασιάζουν και τις ανάγκες των τοπικών αρχών για έσοδα που θα διατεθούν σε έργα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Ωστόσο, αντί της εύκολης λύσης της αύξησης των εισφορών, αντιτείνουμε ως Δημοτική Αρχή την ορθή διαχείριση και του τελευταίου λεπτού του ευρώ που προέρχεται από τα σταθερά δημοτικά τέλη, ώστε να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

«Ψαλίδι» στα δημοτικά τέλη
για πολύτεκνους, άπορους και ΑμΕΑ

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπάτος, και κατά το νέο έτος ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα προχωρήσει στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για κοινωνικά ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες, οι άποροι πολίτες, καθώς και τα άτομα με αναπηρίες.
Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια και μάλιστα όχι αποκλειστικά για τους δημότες, αλλά για όλους τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Μέχρι και σήμερα από αυτό το ευεργετικό μέτρο έχουν ωφεληθεί περίπου 220 οικογένειες του Ωραιοκάστρου.

Πώς διαμορφώνονται τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας
και ηλεκτροφωτισμού για το 2009

Σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου Ωραιοκάστρου, οι τιμές των δημοτικών τελών και για το νέο έτος θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν και κατά την τρέχουσα χρονιά, ως εξής:
- Το τέλος καθαριότητας για τις κατοικίες διατηρείται σε 1,27 ευρώ/τ.μ.
- Το τέλος φωτισμού για τις κατοικίες διατηρείται σε 0,38 ευρώ/τ.μ.
- Το σύνολο των τελών για τις κατοικίες διατηρείται σε 1,65 ευρώ/τ.μ.
- Το τέλος καθαριότητας για τις βιομηχανίες διατηρείται σε 2,46 ευρώ/τ.μ.
- Το τέλος φωτισμού για τις βιομηχανίες διατηρείται σε 0,75 ευρώ/τ.μ.
- Το σύνολο των τελών για τις βιομηχανίες διατηρείται σε 3,21 ευρώ/τ.μ.
- Ο δημοτικός φόρος διατηρείται σε 0,24 ευρώ/τ.μ.