Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν στα γραφεία του Δ.Σ.Θ. αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Mπλαγκόεβγκραντ (Βουλγαρίας) , αποτελούμενη από την Πρόεδρο, κα Μαριάννα Χαριζάνοβα και το Μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Εθνικού Βουλγαρικού Συλλόγου, κα Μαρία Μουσορλίεβα , η οποία είναι και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Θ. εκπροσωπήθηκε, εκτός από τον Πρόεδρο, κ. Μανόλη Λαμτζίδη, από τον Γεν. Γραμματέα, κ. Νικόλαο Βαλεργάκη και τα Μέλη του Δ.Σ., κκ. Ελευθέριο Μυλωνά, Γεώργιο Τσαραμπουλίδη, Χρήστο Ράπτη και Δημοσθένη Ψαρρή και τα μέλη της «Επιτροπής για τη στήριξη της λειτουργίας της UBBA» (Ένωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων), κα Πολυξένη Βέλλου-Νεράντζη, κ. Θεόδωρο Αποστόλου, κα Κωνσταντίνα Χαριζάνοβα και κα Αλεξάνδρα Καραμήτσου.
Στη συνάντηση που ακολούθησε, η βουλγαρική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. για την πρόσφατη επιβολή ΦΠΑ στις παρεχόμενες από τους Βούλγαρους δικηγόρους νομικές υπηρεσίες, τις επικείμενες αλλαγές στους βουλγαρικούς Κώδικες Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας, με τις οποίες συρρικνώνονται τα δικαιώματα των συνηγόρων, για την πορεία του θεσμού της διαμεσολάβησης στη Βουλγαρία, ο οποίος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς στην τελευταία διετία το 88% των υποθέσεων που παραπέμπονται για επίλυση μέσω διαμεσολάβησης διευθετούνται οριστικά με επιτυχία, ενώ μετέφεραν τη θετική εμπειρία τους από τη λειτουργία του ενιαίου
Εθνικού Βουλγαρικού Συλλόγου που συγκροτείται από όλα τα μέλη του Δ.Σ. των 22 Περιφερειακών Συλλόγων και εκλέκτορες (αντιπροσώπους), οι οποίοι εκλέγονται από κάθε περιφερειακό Δικηγορικό Σύλλογο -ένας ανά 40 δικηγόρους- κάθε τέσσερα χρόνια.
Τέλος, η αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. ενημέρωσε τη βουλγαρική αντιπροσωπεία ότι την άνοιξη του 2010, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση μιας μεγάλης Διαβαλκανικής Συνάντησης Δικηγορικών Συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι Βαλκανικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι και θα τεθεί υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Η αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. επίσης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προσλάβει η συνεργασία των Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μέσα από την Ένωση Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων ώστε να αποβεί επωφελής για όλους του δικηγόρους και τους λαούς των Βαλκανίων.
Ακόμα, η αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. παρέδωσε στη βουλγαρική αντιπροσωπεία όλο το υλικό από τα σεμινάρια διαμεσολάβησης που πραγματοποιήθηκαν, το σχέδιο νόμου και το πρόγραμμα σχετικής με το θεσμικό πλαίσιο διαμεσολάβησης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο «Βελλίδειο» στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2009 και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν με εκπρόσωπο ή εκπροσώπους τους και να παρέμβουν στη συζήτηση.