Από τις 19 Δεκεμβρίου, Σκοπιανοί, Σέρβοι και κάτοικοι Μαυροβουνίου θα ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης Σέγκεν με βιομετρικά διαβατήρια, χωρίς βίζα. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας των Σκοπίων, κανονικά, θα έπρεπε να περνoύν τα σύνορα με απλή επίδειξη αυτού του διαβατηρίου. Κάτι τέτοιο, όμως, δε θα γίνει, αφού οι Σκοπιανοί θα παίρνουν ένα σφραγισμένο χαρτί, καθώς η χώρα μας δε δέχεται διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το συνταγματικό όνομοα της χώρας.
Η κατάργηση του καθεστώτος χορηγήσεων εισόδου αποφασίστηκε στις 30 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου στο χώρο Σένγκεν για τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Η ρύθμιση αυτή, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα ενισχύσει την ήδη στενή επικοινωνία μεταξύ των πολιτών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι μόνον οι κάτοχοι των βιομετρικών διαβατηρίων εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης. Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και την έξοδό τους από αυτήν, δεν θα τίθεται σφραγίδα εισόδου/εξόδου στο διαβατήριό τους, αλλά σε χωριστό φύλλο χάρτου, το οποίο θα διατίθεται στα σύνορα. Το φύλλο αυτό θα διατίθεται από τις 16 Δεκεμβρίου 2009, επίσης, και στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, καθώς και στο Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μοναστήρι (Δευτέρα ως Παρασκευή, 11:00-12:00 και 14:00-15:00). Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να το προμηθευθούν και να το συμπληρώσουν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο κατά τη διάβασή τους από τα σύνορα,
Οι κάτοχοι του φύλλου υποχρεούνται να το διατηρούν για έναν χρόνο μετά την τελευταία χρήση του. Οι ελληνικές συνοριακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα - εκτός από το διαβατήριό τους και το φύλλο χάρτου - έγγραφα που να αιτιολογούν το σκοπό και τις συνθήκες της προβλεπόμενης παραμονής τους στην Ελλάδα. Κυρίως, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας και αποδεικτικό εργασίας, σπουδών ή συνταξιοδότησης
Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ποσό 50 ευρώ για κάθε ημέρα που σκοπεύουν να περάσουν στην Ελλάδα.