Στέγη αστέγων, κοινωνικό παντοπωλείο και διατακτικές για άπορους συμπολίτες μας, περιλαμβάνει η κοινωνική πολιτική του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία ανέλυσε, ενόψει εορτών, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Αναφέρθηκε, παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Αστ. Δεληγιάννη, στις κοινωνικές δράσεις άλλα και στις εκδηλώσεις συμπαράστασης και υποστήριξης των απόρων οικογενειών που έχει προγραμματίσει ο Δήμος.
«Έχουμε προγραμματίσει, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ένα μεγάλο αριθμό από δράσεις που απευθύνονται σε άπορους και άστεγους δημότες, αναξιοπαθούντα άτομα αλλά και πολύτεκνες οικογένειες». Και συμπλήρωσε: «Είμαστε ένας πρωτοποριακός Δήμος στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής και αυτό φαίνεται μέσα από τα προγράμματα που υλοποιούμε και από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά την περίοδο των εορτών με επίκεντρο αναξιοπαθούσες οικογένειες και άπορα άτομα».
Συγκεκριμένα από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα σίτισης 170 απόρων με τη μορφή catering. Το πλήρες γεύμα διανέμεται από το «Κέντρο Σίτισης των Κοινωνικά Ευπαθών Ομάδων» επί της οδού Κρυστάλη 10.
Επίσης οι άστεγοι φιλοξενούνται πλέον σε ξενοδοχείο, που παρέχει όλες τις ανέσεις, με το οποίο έχει υπογράψει σύμβαση ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στα εγκαίνια του «Κέντρου Απογευματινής Φύλαξης Παιδιών Πρασακάκη», που θα πραγματοποιηθούν σήμερα (Τρίτη) 15 Δεκεμβρίου, στις 18:30, τονίζοντας ότι, η ΔΩΡΕΑΝ φιλοξενία των παιδιών στο Κέντρο Απογευματινής Φύλαξης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010 εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης για παροχή βοήθειας στις εργαζόμενες μητέρες και τόνωσης της αγοράς του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά επί της οδού Πρασακάκη 6 (περιοχή Αγ. Σοφίας) από τις 15:30 έως και τις 21:30 και δέχεται παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών έως 5 ετών.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην ίδρυση του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», ένα πρόγραμμα που θα σταθεί δίπλα σε άπορους δημότες αλλά και αναξιοπαθούντα άτομα.
Δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι 200 οικογένειες του Δήμου Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι οικογένειες επιλέγονται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες.
Η παρουσίαση του προγράμματος «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 11:30 στο νέο Δημαρχείο και θα ακολουθήσει η τελετή εγκαινίων στην οδό Μοναστηρίου 124.
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης τονίζοντας ότι:
-Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 11:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διανείμει διατακτικές σε μεγάλο αριθμό δημοτών.
-Επίσης την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, (Βενιζέλου 45), θα δοθεί μέσα σε γιορτινό κλίμα, η καθιερωμένη οικονομική υποστήριξη των 3.000 ευρώ σε είκοσι (20) πολύτεκνες οικογένειες ενώ θα υπάρξει και εκδήλωση με παιδικές χορωδίες και διανομή δώρων στα παιδιά των πολυτέκνων.
-Τέλος, στις 31 Δεκεμβρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραθέσει «ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ» στο καινούργιο Δημαρχείο για 1800 αναξιοπαθούντα άτομα. Στην εκδήλωση θα υπάρξει ψυχαγωγικό πρόγραμμα και θα διανεμηθούν δώρα στα παιδιά των απόρων.