Ένα ευέλικτο σχήμα, που αναλαμβάνει καθήκοντα σκιώδους κυβέρνησης, επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς, για να αρχίσει, επιτέλους, η δημιουργική αντιπολίτευση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, απέφυγε να ορίσει δεκάδες υπεύθυνους τομέων και προτίμησε να συμπτύξει αρμοδιότητες -κάτι που ο κόσμος περίμενε να δει και στην κυβέρνηση, από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά εκεί επικράτησε, τελικά, η κομματική λογική του "να βολέψουμε όλο τον κόσμο για να μην έχουμε αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα".
Φαίνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς αδιαφορεί παντελώς στο να έχει αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έτσι άφησε εκτός αυτού του σχήματος -τουλάχιστον αρχικά- την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που, κατά δήλωσή της, είναι άρρωστη.
Αναλυτκικά, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, ανατίθενται καθήκοντα υπευθύνων Τομέων Πολιτικής Ευθύνης (Τομεαρχών) στα ακόλουθα στελέχη του κόμματος:
- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών στο Δημήτρη Αβραμόπουλο,
- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Άμυνας στον Κώστα Τασούλα,
- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Γιάννη Βρούτση (Βουλευτή Κυκλάδων),
- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στον Κωστή Χατζηδάκη,
- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης στο Χρήστο Ζώη και ο
- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη στον Νίκο Δένδια.
Τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας αναλαμβάνει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς. Ως αναπληρωτές του στον Τομέα ορίστηκαν οι βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομική Πολιτική) και Θόδωρος Καράογλου (Φορολογία).
Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς "ξεχρέωσε" τη βοήθεια που έλαβε από τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος άφησε στην άκρη τις προσωπικές του φιλοδοξίες και έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του, για τις εκλογές για την προεδρία του κόμματος. Είναι, επίσης, φανερό ότι, σε αυτήν την πρώτη κίνησή του, δείχνει πως δε θα στηριχθεί (τουλάχιστον για θέσεις-κλειδιά) στους μέχρι πρότινος εσωκομματικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση, κάποια από αυτά τα στελέχη θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, παρά το ότι εκφράστηκαν υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη. Ειδικά ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, είναι από τα στελέχη που δε θα μείνουν εκτός νυμφώνος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, όσον αφορά την πρώην υπουργό εξωτερικών, "είναι στο χέρι της ο ρόλος τον οποίο θα παίξει στο κόμμα, αφού αναρρώσει".
Από την άλλη πλευρά, όμως, πηγές προσκείμενες στην Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνουν ότι δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς αυτός που αρνήθηκε μια θέση στην πρώην υπουργό εξωτερικών, αλλά η κ. Μπακογιάννη αυτή που αρνήθηκε να γίνει "σκιώδης υπουργός" Πολιτισμού και Παιδείας. "Το θεώρησε υποτιμητικό", λένε.
Η άλλη πλευρά λέει ότι "ακόμη κι έτσι να έγινε, η θέση του τομεάρχη Παιδείας είναι ιδιαίτερα σημαντική και, σίγουρα, τιμητική, αφού ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα νέων και θέλει μια ουσιαστική προσέγγιση σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα".