Από τις 3 μετά το μεσημέρι κι έπειτα, η κίνηση στις εξόδους της Θεσσαλονίκης χθες, παραμονή Χριστουγέννων. Η αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Μακεδονία γέμισε και ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στο σταθμό των ΚΤΕΛ. Το μέσον, όμως, που γνώρισε… ιδιαίτερες πιένες, ήταν το τρένο.
Ελέω κατολίσθησης, στα Τέμπη, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς που ήθελαν να ταξιδέψουν νότια, επέλεξαν τη σιγουριά του σιδηρόδρομου. Ο ΟΣΕ αύξησε τον αριθμό των βαγονιών στις αμαξοστοιχίες, για να ανταπεξέλθει και πύκνωσε τα δρομολόγια.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Τροχαίας, ο δρόμος που, εφέτος στις γιορτές, σήκωσε το μεγαλύτερο φορτίο εκδρομέων από τη Θεσσαλονίκη, ήταν η Εγνατία Οδός. Χθες, κατευθύνθηκαν προς τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θράκη, περίπου 12.000 αυτοκίνητα. Άλλες 7.000 αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν προς την Ημαθία και τη δυτική Μακεδονία (αρκετοί θα συνέχιζαν ως το Μέτσοβο και γα Ιωάννινα).
Παρά το ότι στην Τροχαία υπολόγιζαν πως αυτοί που θα κατευθύνονταν προς Πιερία και Αθήνα θα ήταν λιγότεροι από άλλες χρονιές, η μείωση της κίνησης δεν ήταν και τόσο μεγάλη. Συγκεκριμένα, από τις 19 Δεκεμβρίου ως και χθες το μεσημέρι, είχαν περάσει από τα διόδια των Μαλγάρων (με κατεύθυνση τα νότια) 79.000 αυτοκίνητα. Άλλες 72.000 είχαν περάσει τα διόδια με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη.
Στα 5.000 υπολογίζονται τα αυτοκίνητα τα οποία κινήθηκαν, χθες, προς τη Χαλκιδική (κυρίως προς τα ορεινά χωριά του νομού, όπως ο Ταξιάρχης κι η Αρναία αναμένεται να… βουλιάξουν, ακόμη και από Θεσσαλονικείς που θα επιλέξουν να περάσουν εκτός πόλης λίγες ώρες, για μια σύντομη και κοντινή απόδραση, σήμερα, Χριστούγεννα, ή αύριο, Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων).
Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στο σταθμό των ΚΤΕΛ. Έχουν προβλεφθεί περισσότερα δρομολόγια, για να διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες. Η κίνηση, πάντως, δε φθάνει αυτή άλλων ετών, λόγω της κατολίσθησης στα Τέμπη. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των ΚΤΕΛ υποστηρίζουν ότι η μείωση του επιβατικού κοινού που μετακινούνταν με τα υπεραστικά λεωφορεία, αυτές τις ημέρες φθάνει και το… 50%!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Υπεραστικού Σταθμού ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Χρήστο Λιούπα, η απόφαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις εναλλακτικές διαδρομές, είχε αρνητικό αντίκτυπο στα ΚΤΕΛ. «Δεν μπορούμε να εκτελούμε δρομολόγια μέσω της Αγιάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε τη διαδρομή Λάρισα - Κοζάνη - Ελασσόνα - Κατερίνη - Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρονική διάρκεια, αλλά και το κόστος μεταφοράς», λέει.
Γεμάτη ήταν, χθες, η αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Μακεδονία. Η πληρότητα στις πτήσεις έφθανε το 95%. Έχουν κρατηθεί ελάχιστες θέσεις, για έκτακτες ανάγκες.
Οι προσγειώσεις των αεροσκαφών γίνονταν, από τις 10 το πρωί χθες, χωρίς καθυστερήσεις κι άλλα προβλήματα παρά τη χαμηλή ορατότητα, λόγω ομίχλης. Το πρόγραμμα πτήσεων διεξαγόταν κανονικά, σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου.