Από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
H κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα των κακοτεχνιών στους δρόμους, που εγκυμονούν κινδύνους για τους πολίτες. Όπως αποκάλυψε, χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, οι ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών είναι πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση, γι αυτό και ρίχνει το βάρος της στους περιφερειακούς δρόμους.
«Η χώρα μας απέκτησε σημαντικούς και ασφαλείς οδικούς άξονες, τα τελευταία χρόνια, έχουμε όμως πολύ δρόμο ειδικά στο επαρχιακό και νομαρχιακό δίκτυο. Στο περιφερειακό δίκτυο ρίχνουμε τώρα τις δυνάμεις μας με μεσαία και μικρά έργα, που έλειψαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην περιφέρεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ρίξει βάρος και στην επιμόρφωση, εκπαίδευση και ενημέρωση στα σχολεία και στις καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές, ώστε να αλλάξουν οι Έλληνες νοοτροπία και συμπεριφορά κατά την οδήγηση. «Πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να οδηγούμε με τον τρόπο που οδηγούμε και να συμπεριφερόμαστε, με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Αυτός είναι ο βασικός λόγος των πολλών ατυχημάτων», υποστήριξε.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωρά «σε ένα πλέγμα 20+2 μέτρων, τα οποία μπορούν πράγματι να περιορίσουν αυτή την εκατόμβη, που ζει κάθε χρόνο η χώρα μας και ειδικά στις νέες γενιές».

Το πρόβλημα στα Τέμπη
Ειδικά για το πρόβλημα στα Τέμπη, με τις κατολισθήσεις, ο κ. Μαγκριώτης είπε πως, αυτήν τη στιγμή, «πρώτο μέλημα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις από τα εναλλακτικά δίκτυα». Παράλληλα η εταιρία που έχει αναλάβει τη συντήρηση αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για να λυθεί το θέμα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα στάδια που απαιτούνται για να έχουμε ασφαλή και την διέλευση από τα Τέμπη».
Όσον αφορά τις κατολισθήσεις στην Κασσάνδρα, ο κ. Μαγκριώτης τις απέδωσε στα έντονα καιρικά φαινόμενα (τις δυνατές βροχές) και τα υποτυπώδη έργα αποχέτευσης:
«Στην Κασσάνδρα και σε άλλα μέρη της χώρας τα καιρικά φαινόμενα, ειδικά τα έντονα, η ιδιομορφία του εδάφους, οι κακοτεχνίες σε πολλές περιπτώσεις σε πολλούς οδικούς άξονες, το πρόχειρο με το οποίο κατασκευάστηκαν σε άλλες εποχές, δημιουργούν αυτά τα γεγονότα, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα και δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους», υποστήριξε.
Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει «πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας των αστικών κέντρων, αλλά και όλης της χώρας. Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Ρέππας, στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήθηκε, μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς μια στρατηγική για την οδική ασφάλεια, που ξεκινά με το ασφαλές οδικό δίκτυο».