Οξύνθηκαν τα πνεύματα στη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όταν δόθηκε ο λόγος και σε εκπροσώπους συμβασιούχων της νομαρχίας και απασχολούμενων σε stage. Παναγιώτης Ψωμιάδης και Νίκος Γιαννόπουλος διαφώνησαν για το θέμα, με τον νομάρχη να μιλά για ασυνέπεια και τον νομαρχιακό σύμβουλο -και πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου- να επιρρίπτει ευθύνες στη νομαρχία για την κατάσταση με τους συμβασιούχους.
Ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων έργου της νομαρχίας Κώστας Τατάρης, ζήτησε τη συμπαράσταση του νομαρχιακού συμβουλίου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Η εκπρόσωπος των stagers, Θεοδώρα Ματανά, ζήτησε από τη νομαρχία να βεβαιώσει ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
O εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, όμως, στο νομαρχιακό συμβούλιο, Νίκος Γιαννόπουλος, που τυγχάνει και πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της νομαρχίας για την παρούσα κατάσταση. Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μίλησε για ασυνέπεια λόγων του κ. Γιαννόπουλου, επειδή, όπως είπε, άλλα έλεγε επί διακυβέρνησης ΝΔ και άλλα τώρα, επί ΠΑΣΟΚ.
«Αυτά που λέγαμε τότε, λέμε και τώρα», απάντησε ο κ. Γιαννόπουλος και τάχθηκε υπέρ της σταθερής εργασίας των συμβασιούχων και της δίκαιης αξιολόγησης των εργαζομένων στα σταζ, με αντίστοιχη μοριοδότηση.
«Ήμουν, είμαι και θα είμαι δίπλα σε αυτά τα παιδιά και βεβαιώνω ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες της νομαρχίας. Αυτά έλεγα πάντοτε», είπε ο κ. Ψωμιάδης και επισήμανε ότι με τη λήξη των συμβάσεων θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της νομαρχίας. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της, από τις 4 Ιανουαρίου του 2010 θα σταματήσουν να απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι στα σταζ και 100 συμβασιούχοι.
Υπέρ της σταθερής εργασίας τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Μιχάλης Σπυριδάκης και Στρατής Πλωμαρίτης.
Το συμβούλιο, πάντως, με ψήφισμά του εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συμβασιούχους και στους εργαζόμενους στα προγράμματα stage.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΚΕΚ της νομαρχίας προκειμένου - κατ’ αρχήν - να διευθετηθεί το πρόβλημα των 11 εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι για 5,5 μήνες.