H αγωνία των νέων για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και, κυρίως, για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, κατατέθηκε σε on line συζήτηση ευρωπαίων μαθητών με τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθ. Ι.Α.Τσουκαλά. Μάλιστα, μαθητές από τη Γερμανία και τη Σλοβενία είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Η τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Νέοι, Καινοτομία και το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης». Ο ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητής, κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, συνομίλησε on line με περίπυ 200 μαθητές, ηλικίας 14-20 ετών, από δέκα διαφορετικά σχολεία της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Λιθουανία, Βουλγαρία, αλλά και Τουρκία).
Κατά τη συζήτηση, που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ανακύκλωση. Πολλές ερωτήσεις αφορούσαν το περιβάλλον και οι μαθητές εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που έχει στον πλανήτη η «δίψα» του ανθρώπου για περισσότερη ενέργεια.
Η συζήτηση «ζεστάθηκε» όταν τέθηκε το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, όπου μαθητές από τη Γερμανία και τη Σλοβενία εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις. Οι μαθητές από τη Γερμανία τάσσονταν κατά της χρήσης της, ενώ οι Σλοβένοι μαθητές ήταν πιο δεκτικοί. Οι μεν επιχειρηματολογούσαν για τις βλάβες που επιφέρει η πυρηνική ενέργεια στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ οι δε για το χαμηλό κόστος της.
Οι μαθητές δεν περιορίστηκαν μόνο σε ευρωπαϊκά θέματα, αλλά έδειξαν ενδιαφέρον και για τα προγράμματα καθαρισμού του επονομαζόμενου «Πλαστικού Νησιού», μιας τεράστιας συγκέντρωσης επιπλεόντων σκουπιδιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, με μέγεθος ίσο με αυτό της Ευρώπης. Τέλος, ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση των ευρωπαίων για το περιβάλλον, τα θέματα ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.
Ο Ευρωβουλευτής, στις απαντήσεις του, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας. Υπενθύμισε στους μαθητές το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία αν και παράγει το 47% του ηλεκτρισμού της από πυρηνικά, είναι η πλέον φιλική προς το περιβάλλον χώρα της Ευρώπης. Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί.
«Η χρήση του διαδικτύου για την αμεσότερη επαφή με τους νέους μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους. Ήταν ιδιαίτερη χαρά μου να συνομιλήσω με ευαισθητοποιημένους ευρωπαίους μαθητές και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα σημαντικά θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Είμαι πεπεισμένος ότι οι νέες γενιές θα είναι πιο συνειδητοποιημένες περιβαλλοντικά από τις παλαιότερες και θα εκπληρώσουν αποτελεσματικότερα τις περιβαλλοντικές τους υποχρεώσεις. Είμαι όμως και προβληματισμένος από την απουσία Ελλήνων μαθητών από τέτοιες πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Καθ. κ.Ι.Α. Τσουκαλάς.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας FuturEnergia, κύριος στόχος της οποίας είναι η εξοικείωση των νέων με τις έννοιες της ενεργειακής ανάπτυξης, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα European Schoolnet, στο οποίο συμμετέχουν 31 Υπουργεία Παιδείας χωρών της Ευρώπης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ΜΚΟ και στοχεύει στην αξιοποίηση καινοτόμων μορφών διδασκαλίας.