Αποκλειστικός IPO Partner - εταίρος για την εισαγωγή εταιριών στο πολωνικό χρηματιστήριο είναι για την Ελλάδα η Guardian Trust Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Η σχετική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική χρηματιστηριακή και το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (WSE) υπεγράφη στην πολωνική πρωτεύουσα και επιπρόσθετα προβλέπει ότι η Guardian Trust – λόγω της εμπειρίας της στις αναδυόμενες αγορές της ευρύτερης Κεντρικής και Νοτιοαντολικής Ευρώπης - έχει το δικαίωμα να λειτουργεί ως IPO Partner, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.
Για λογαριασμό της Guardian Trust τη σύμβαση υπέγραψε ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρίας και επικεφαλής του τμήματος διεθνών δραστηριοτήτων Βασίλειος Μάργαρης, ο οποίος σημειώνει ότι η αποδοχή της Guardian Trust ως αποκλειστικού αντιπροσώπου του πολωνικού χρηματιστηρίου στην Ελλάδα συνάδει και με το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρίας να επεκταθεί δυναμικά στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη του τομέα διεθνών συνεργασιών και μέλος του Δ.Σ. του WSE, κα Lidia Adamska, αμέσως μετά τις υπογραφές επισήμανε ότι “Κατά την άποψή μας, η Guardian Trust θα βοηθήσει πολύ το Χρηματιστήριο Βαρσοβίας στην αναζήτηση νέων εκδοτών. Η Ελλάδα, καθώς και η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη αγορά, με πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και εντός της Πολωνίας. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία και οι διασυνδέσεις της Guardian Trust στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Βουλγαρία και πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, την επιτυχή εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Βαρσοβίας.”
Το πολωνικό χρηματιστήριο έχει ξεκινήσει το θεσμό του IPO Partner από το 2006 και μέχρι στιγμής 21 χρηματιστηριακές εταιρίες –με τη Guardian Trust να αποτελεί την 22η- έχουν λάβει το συγκεκριμένο χρίσμα, χωρίς όμως σε καμία να έχει δοθεί αποκλειστικότητα χώρας. Πρόκειται για χρηματιστηριακές εταιρίες από τις Η.Π.Α., την Τουρκία, τη Φιλανδία, την Τσεχία, την Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Εσθονία και την Κύπρο. Λόγω του εξαιρετικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η αγορά της Βαρσοβίας, η Guardian Trust συνεχίζει τις συνομιλίες με τα αρμόδια τμήματα του WSE, προκειμένου σύντομα να καταστεί και remote member του χρηματιστηρίου, σκοπεύοντας παράλληλα να αποτελέσει Agent του δικτύου Χ-ΝΕΤ που αναπτύσσει η ΕΧΑΕ, για την πολωνική αγορά.

Δύο αγορές
Το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας διαθέτει σήμερα δύο βασικές αγορές.
• Την Κύρια Αγορά, η οποία εποπτεύεται από την Πολωνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Polish Financial Supervision Authority) και είναι καταχωρημένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως οργανωμένη αγορά. Η Κύρια Αγορά διαθέτει 377 εισηγμένες εταιρίες, εκ των οποίων οι 25 προέρχονται από την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α. την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο την Κύπρο, το Ισραήλ την Ιταλία, την Ουκρανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Ο μέσος όρος του ημερήσιου τζίρου της Κύριας Αγοράς από την αρχή της χρονιάς ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ ημερησίως και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται σε 155,6 δισ. ευρώ.
• Τη NewConnect η οποία οργανώθηκε και λειτουργεί από το WSE ως εναλλακτική αγορά στην οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές 101 εταιριών. από τις οποίες οι 98 είναι πολωνικές και οι τρεις από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ο ημερήσιος τζίρος στη NewConnect της Βαρσοβίας ανέρχεται στα 1,3 - 2 εκ. ευρώ και η συνολική της κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 620 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένες εταιρίες αν και αποτελούν το 6% των εισηγμένων εταιριών στη Βαρσοβία, η κεφαλαιοποίησή τους αποτελεί το 45% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, αφού ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ περίπου.
Το μυστικό της επιτυχίας του Χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας, τόσο στην προσέλκυση ρευστότητας όσο και στην επιλογή του ως αγορά διαπραγμάτευσης ξένων εταιριών, έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία, το 30% των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μπορούν να επενδύονται σε εισηγμένες εταιρίες, ακόμη και ξένες, αρκεί αυτές να διαπραγματεύονται στη Βαρσοβία.
Το γεγονός αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα το 2008, η Βαρσοβία να αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη (με 1Ο το Λονδίνο και 3ο το NYSE-Euronext) από πλευράς δημόσιων εγγραφών, με 98 IPOs, ενώ ήδη παρά το διεθνές αρνητικό κλίμα, μέσα στο 2009 έχουν διενεργηθεί 11 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.