Να πέσει χρήμα στην αγορά των κατασκευών ζήτησε ο ΣΒΒΕ. Πρότεινε, ακόμη, να χαρακτηριστεί ο κατασκευαστικός κλάδος, μέσω της της έρευνας και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των επενδύσεων για μη ενεργοβόρα κτίρια και για «πράσινη ενέργεια». Τα αιτήματα των μελών του ΣΒΒΕ κατατέθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου "Βιομηχανία 2020 - Περιφερειακή Ανάπτυξη, Καινοτομία, Εξωστρέφεια", που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Οι εισηγητές τόνισαν επίσης ότι πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση "βάρος στις κατασκευές, όπως έγινε και στον κλάδο του τουρισμού", να διαμορφωθούν «ειδικές πολιτικές» και στρατηγικές για τον κλάδο, να απορροφηθούν γρήγορα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να διασφαλιστεί μεγαλύτερο ποσοστό από την κατανομή των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, υπέρ της περιφέρειας.
Στην εισήγηση του ο ηλεκτρολόγος - μηχανικός, μέλος του ΣΒΒΕ, Στράτος Σιμόπουλος, επεσήμανε ότι ο κλάδος των κατασκευών, ο οποίος περιλαμβάνει την οικοδομή και τα δημόσια έργα, συμμετέχει κατά 8% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ μέσω των 200 κύριων και άλλων 200 δευτερευόντων επαγγελμάτων που απασχολούνται σε αυτόν «η συνεισφορά της εργασίας στην ανάπτυξη του, ειδικά στη χώρα μας, πλησιάζει το 50%».
Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπήρξε «μείωση κατά 23% των οικοδομικών αδειών το 2008 και μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 33% από το 2004 , ενώ 150.000 διαμερίσματα παραμένουν απούλητα και οι τιμές των δομικών υλικών μειώθηκαν κατά 10%» με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τζίροι των επιχειρήσεων και η εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο κ. Σιμόπουλος επεσήμανε ότι παρά το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, στα μειονεκτήματα του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου συγκαταλέγεται ο κατακερματισμός και πολλές φορές «το μικρό μέγεθος των εταιριών και ο εσωστρεφής προσανατολισμός των Ελλήνων μηχανικών» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στην εσωτερική αγορά και στήριξης της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στο εξωτερικό».
Στην παρέμβαση του ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιώργος Μυλωνάς, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία και συντονισμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό» και στήριξη τους από την ελληνική πολιτεία, μέσω πρωτοβουλιών για διακρατικές συνεργασίες με τρίτες χώρες. Τόνισε επίσης, ότι και ο χρηματοπιστωτικός τομέας «πρέπει να ασχοληθεί με το μέλλον των κατασκευών» για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εταιριών κατά τη φάση της ανάκαμψης, ώστε οι ελληνικές εταιρίες να μην υστερήσουν στον ανταγωνισμό, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών εταιριών.

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ