Πρόστιμο και κατεδάφιση είναι απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατίας στους ιδιοκτήτες σπιτιών/οικημάτων που αναγέρθηκαν παράνομοι χώροι (λέγε με... ημιυπαίθριο) μετά το 1983. Η απόφαση βρίσκεται, ήδη, στα χέρια της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για ουσιαστική ρύθμιση, αλλά και έσοδα να εξασφαλίσει, με κάποιον τρόπο (όπως η καταβολή εφάπαξ ποσού που σκόπευε να πάρει, με την "τακτοποίηση", η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας).
Μάλιστα, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί και καταβληθεί πρόστιμα, από τους ιδιοκτήτες ή τους εργολάβους, όταν προχωρούσαν στην ανέγερση των αυθαιρέτων μετά το 1983,αυτό δεν εξαιρεί, από την κατεδάφιση, τις αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά το 1983.
Όπως επισημαίνει το οικονομικό site sofokleousin (λεπτομέρειες εδώ), εξίσου προβληματική, είναι και λύηση της νομιμοποίησης των συγκεκριμένων (ή και άλλων) πολεοδομικών παραβάσεων, με μεταφορά συντελεστή δόμησης. Γιατί, με βάση την νομολογία του ΣτΕ, δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ), στο σύνολο της επικράτειας, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές και υπό προϋποθέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο το ΣτΕ μπλοκάρει συνολική διευθέτηση του θέματος και η υπουργός θα αναγκαστεί -εκ των πραγμάτων- να κινηθεί σε κατά περίπτωση ρυθμίσεις, με μειωμένη βέβαια αποτελεσματικότητα και με έντονο τον κίνδυνο να προκληθεί σύγχυση και να μπλοκάρουν οι υπηρεσίες του υπουργείου.
Με άλλα λόγια, με την πρεμούρα του, το ΠΑΣΟΚ, να σταματήσει το θέμα της τακτοποίησης, μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες και -το χειρότερο- βάζει σε περιπέτειες όλους αυτούς οι οποίοι αγόρασαν ή έκτισαν οικοδομές και, στη συνέχεια, έκλεισαν τους ημιυπαίθριους. Να σκεφτεί κανείς ότι στη Θεσσαλονίκη το κλείσιμο των ημιυπαίθριων και η μετατροπή τους σε δωμάτια είναι σύνηθες φαινόμενο και -ουσιασικά- δεν υπάρχει νεόδμητη οικοδομή που να μην έχει πρόβλημα. Παρόλα αυτά, τα διαμερίσματα και οι μεζονέτες με τους κλειστούς ημιυπαίθριους, που εμφανίζονται στα χαρτιά με τετραγωνικά... στούντιο και στην πραγματικότητα είναι μικρά παλάτια, πουλιούνται μια περιουσία, λες και είναι κανονικά δηλωμένα. Αν εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ (γιατί να μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ζούμε -και τα ΄χουμε δει όλα πια) το 80% αυτών που απέκτησαν σπίτι από το 1990 κι έπειτα θα το δει να... γκρεμίζεται! Εκτός κι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώσουν, όπως και στο παρελθόν, ότι δεν έχουν ούτε τα μέσα, ούτε τους πόρους για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία...