Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αντώνη Σαμαρά –και, κατ’ επέκταση, για τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί μπορεί μεν η νίκη για τον νέο πρόεδρο του κόμματος να είναι ξεκάθαρη, μπορεί οι άλλοι δύο υποψήφιοι να έσπευσαν να δηλώσουν πως είναι «όλοι μαζί, μια γροθιά», υπάρχουν, όμως, κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κρατούν μικρό καλάθι.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καθαρή νίκη του Μεσσήνιου πολιτικού. «Καθάρισε» το θέμα της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη Κυριακή –κάτι που κάποιες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Interview, το έβλεπαν εδώ και μια βδομάδα. Ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε τη «λαϊκή δεξιά», αυτήν, δηλαδή, που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να είναι ένα κόμμα κοντά στο λαό, να νοιώθει το σφυγμό του, να του συμπαραστέκεται, αρχικά με σωστή αντιπολιτευτική τακτική και, στη συνέχεια, με την εκ νέου κατάληψη της εξουσίας και, αυτήν τη φορά, τη δίκαιη –και μακριά από διάφορα συμφέροντα- διακυβέρνηση.
Υπάρχουν, όμως, αυτοί που εκφράζουν, ανοικτά, φόβους. Όπως ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Γκιουλέκας. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 9,89, υπογράμμισε πως υπάρχει χώρος για όλους στη ΝΔ: «Ο Αντώνης ο Σαμαράς θα πρέπει να καλέσει όλους τους ανθρώπους που ήταν από την άλλη πλευρά και να πει ότι υπάρχουν διακριτοί ρόλοι για όλους». Ανέφερε ακόμη πως ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να αλλάξει πολλά στο εσωτερικό της παράταξης. «Άνθρωποι που μας πλήγωσαν και σημάδεψαν την πορεία της ΝΔ, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε: «Δε με νοιάζει τι ψήφισαν. Δε με νοιάζει τι ψήφισαν. Όσα έγιναν, τα έχω, ήδη, ξεχάσει. Σφουγγάρι», τόνισε στην ομιλία του, αμέσως μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από ικανό αριθμό εκλογικών τμημάτων, με τη νίκη του να διαφαίνεται ξεκάθαρη. Κι η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντούσε: «Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι παρόντες». Από κοντά και ο ασθενής Παν. Ψωμιάδης, με γραπτή (λόγω… πνευμονίας) δήλωσή του, έλεγε ότι «όλοι μαζί» πρέπει «να διώξουν τα παράσιτα».