«Βρίσκομαι μπροστά σας με συγκίνηση όχι για να αναφερθώ στα λάθη που έγιναν, όχι για να σας αναπτύξω τα σχέδιά μου ή να μιλήσω για μένα, αλλά για να σας μιλήσω για την ελπίδα και την προοπτική», υπογράμμισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η ψυχή, να ξεκαθαρίσει το μυαλό μας και να ενώσουμε τις προσπαθειές μας, προκειμένου να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο αντεπίθεσης». Ζήτησε παράλληλα να δοθεί νέα πνοή στη Δημοκρατία, «να γίνουμε καλύτεροι , να κάνουμε τη Ν.Δ. καλύτερη, να πάμε την Ελλάδα υψηλότερα».
Για τον κ. Σαμαρά «δε φτάσαμε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών». Επεσήμανε ωστόσο ότι «εδώ δεν ήρθαμε για να γρκινάξουμε. Πρέπει να παψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας, να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα, να ξανακερδίσουμε την κοινωνία και τις διαχρονικές μας αξίες».
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τη σημασία της διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας, τονίζοντας ότι «κάποιοι έχουν βαλθεί να αποδομήσουν τα έθνη με πρόφαση την παγκοσμιοποίηση».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, οι διαχρονικές αξίες πρέπει να παντρευτούν με τις σύγχρονες αντιλήψεις, και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να είναι ο ρυθμιστής που προστατεύει τον πολίτη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θέλει το κράτος διαιτητή και εκεί διαφέρει από τον κρατισμό, που θέλει το κράτος επιχειρηματία και από το νεοφιλελευθερισμό που θέλει το κράτος νυχτοφύλακα..."Οχι" στο κράτος - επιχειρηματία, "όχι" στο κράτος - νυχτοφύλακα, "όχι στο κράτος δυνάστη"», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την κατάργηση των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης και Ναυτιλίας. Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ δεν πρέπει να μετακινηθεί προς τα αριστερά. «Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να προσελκύσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους», όπως δήλωσε.
«Eίτε διαλέξετε εμένα, είτε την Ντόρα, είτε τον Παναγιώτη, εγώ θα είμαι εδώ, γιατί αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος, αυτή είναι υπεράνω κάθε συζητησης», κατέληξε.