Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης και τα τρένα κυκλοφορούν κανονικά. Η συγκοινωνία είχε διακοπεί μετά τη βομβιστική επίθεση που έγινε το πρωί της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2009, όταν άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα στις γραμμές, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν τέσσερα από τα 14 βαγόνια του Εξπρές Νιέφσκι, να σκοτωθούν 39 και να τραυματιστούν πάνω από 100 επιβάτες, καθώς την ώρα της έκρηξης το τρένο έτρεχε με πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Την ευθύνη ανέλαβε μία δεξιά εθνικιστική οργάνωση,αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση είναι τσετσένοι αντάρτες η εγκληματικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Μαρκίν, εκπρόσωπο της επιτροπής που κάνει τις έρευνες, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από επτά κιλά TNT. Μάλιστα, δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε χθες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης χωρίς να τραυματιστεί κανένας.
Οι επιζήσαντες κατηγόρησαν τα σωστικά συνεργεία ότι έσπευσαν με καθυστέρηση,όπως και οι γιατροί και ότι είχαν ελλειπή πληροφόρηση για την κατάσταση.
Το Εξπρές Νιέφσκι είναι δημοφιλές σε επιχειρηματίες και τουρίστες .Τον Αύγουστο του 2007 είχε γίνει και πάλι στόχος επίθεσης και είχαν τότε τραυματιστεί 60 άτομα.Για την επίθεση εκείνη είχαν συλληφθεί δύο Τσετσένοι.