Σκηνές έστησαν, έξω από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, περίπου 400 μαθητές και οι γονείς τους, από 19 σχολεία του δήμου Ασβεστοχωρίου. Ζήτησαν, με αυτήν την πρωτότυπη κινητοποίηση, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή τους. Την ίδια ώρα, πάντως, εκατοντάδες οδηγοί ταλαιπωρούνταν στην προσπάθειά τους να κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τις δουλειές τους.
Μαθητές και γονείς απέκλεισαν, για μισή ώρα, το κτίριο της νομαρχίας κι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντινομάρχη Διονύση Ψωμιάδη. Στη συνέχεια απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες δύο από τα τέσσερα ρεύματα κυκλοφορίας της Βασ. Όλγας. Μαθητές και γονείς έστησαν στο δρόμο τέσσερις σκηνές (μία για κάθε δημοτικό διαμέρισμα), στις οποίες μπήκαν μέσα για να... κάνουν μάθημα. Ήθελαν, με αυτόν τον τρόπο, να δείξουν στον κόσμο την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία όπου κάνουν μάθημα.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μαθητές από το 1ο και 2ο νηπιαγωγείο, το 1ο και 2ο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Ασβεστοχωρίου, το νηπιαγωγείο και δημοτικό Εξοχής, το 1ο, 2ο, 3ο νηπιαγωγείο, 1ο δημοτικό, 2ο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Φιλύρου, καθώς επίσης το 1ο και 2ο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο του Χορτιάτη και οι γονείς τους.
Όπως κατήγγειλαν, γονείς και μαθητές, τα παιδιά είναι αναγκασμένα να κάνουν μαθήματα σε ενοικιαζόμενα μαγαζιά, σε υπόγεια και αίθουσες 6 τ.μ., σε κοντέινερ και προκατασκευασμένες αίθουσες. Τα παιδιά που πηγαίνουν σε κανονικά σχολεία παρακολουθούν μαθήματα σε υυπεράριθμα τμήματα, ή σε κτίρια χωρίς αυλές!
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Γονέων και Κηδεμόνων, Γιάννη Γαρυφάλλου, εδώ και δύο χρόνια έχουν σταματήσει, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, οι εργασίες κατασκευής δύο λυκείων στο Ασβεστοχώρι και το Φίλυρο, και οι μελέτες για δύο σχολεία στην Εξοχή.