Η Ελλάδα «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα» για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, όπως της είχε συστήσει το Συμβούλιο από την περασμένη άνοιξη. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν τούτου πρότεινε την υπαγωγή της χώρας στις διαδικασίες του άρθρου 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πράγμα που σημαίνει ότι από σήμερα, ως χώρα, είμαστε σε στενότερη ευρωπαϊκή επιτήρηση.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο ένα νέο πλαίσιο δράσεων αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Δράσεις που δε θα είναι διόλου ευχάριστες. Το πλαίσιο αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί, με την υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104, στις αρχές του 2010, με τη στενότερη, δηλαδή, πλέον, επιτήρησή της.
Αν και οι περισσότερες χώρες της Ένωσης αντιμετωπίζουν υπέρβαση των ελλειμμάτων τους, η μόνη χώρα που "τιμωρείται" από την Επιτροπή θα είναι η Ελλάδα. Κι αυτό γιατί:
* δεν ακολούθησε τις συστάσεις και δεν εφάρμοσε της δεσμεύσεις που ανέλαβε την περασμένη άνοιξη
* δεν λαμβάνει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα
* δεν είναι αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία της
* οι δαπάνες της αντί να μειώνονται αυξάνονται
* το δημόσιο χρέος της μεγενθύνεται, με κίνδυνο δανεισμού με ακόμη υψηλότερα επιτόκια.
Ουσιαστικά ο κ. Αλμούνια ρίχνει ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς η ανακοίνωση της επιτροπής υπογραμμίζει ότι «δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση», και κρίνει «ανεπαρκή» την ανταπόκριση των ελληνικών αρχών».
Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, πως όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.
Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης σειρά προτάσεων και για τις χώρες της ΕΕ, που εμφανίζουν -όπως η Ελλάδα- υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Συμβούλιο το 2013, ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.
Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% το 2009, λόγω του συγκριτικά περιορισμένου ύψους των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους, απαιτήθηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012.
Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο η Επιτροπή έθεσε νέα όρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ειδικότερα το 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014/15 για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση, θα επιτευχθούν αφενός μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και αφετέρου με τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, που θα κοινοποιηθούν τον προσεχή Ιανουάριο. Ζήτησε, δε, από τις τράπεζες, να αποφευχθεί αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια κάτι, που με τη σειρά του θα προκαλούσε αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και των δαπανών χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναστέλλοντας την ίδια την οικονομική ανάκαμψη.