Ελπίδα σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια δίνει εδώ και μερικά χρόνια η χρήση μηχανικών βοηθημάτων τα οποία είτε εμφυτεύονται στον ασθενή είτε είναι χειροκίνητα. Τα τελευταία βελτιωμένα μηχανήματα και η λειτουργία τους παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στο 2ο συνέδριο επεμβατικής καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας.
Χιλιάδες ασθενείς που ήταν αναγκασμένοι να μπουν στην αναμονή για να βρουν συμβατό μόσχευμα για τη μεταμόσχευση καρδιάς υποβάλλονταν σε μία επέμβαση στην οποία εμφυτευόταν στο χώρο της αριστερής κοιλίας μηχανικά βοηθήματα για το μεσοδιάστημα μέχρι την επέμβαση. Έπειτα από χρόνια εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου διαπιστώθηκε ότι η εμφύτευση μηχανικών βοηθημάτων μπορούσε να παγιωθεί καθώς αποδείχτηκε ότι πολλές φορές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την ίδια τη μεταμόσχευση.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν πραγματοποιηθεί εννέα επεμβάσεις εμφύτευσης μηχανικών βοηθημάτων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επτά από αυτούς βρίσκονται εν ζωή και απολαμβάνουν τα οφέλη από την εφαρμογή τεχνολογικών επιτευγμάτων στην επεμβατική καρδιολογία.