Τα Τίρανα θα είναι η προεδρεύουσα πόλη του BALCINET, της Συνόδου των Δημάρχων των Βαλκανικών Πόλεων, για το 2010. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή, 10η επετειακή συνεδρίαση του BALCINET, στη Θεσσαλονίκη. Οι δήμαρχοι έστειλαν μήνυμα στις κεντρικές εξουσίες των χωρών τους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικής αποκέντρωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, κάλεσαν τις χώρες της περιοχής που δεν έχουν λάβει, ακόμη, ημερομηνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για να το καταφέρουν και διακήρυξαν, για άλλη μία φορά τη σταθερή προσήλωσή τους στην ανάπτυξη της διαβαλκανικής διαδημοτικής συνεργασίας.
Αποφασίστηκε, ακόμη, το 2011, την προεδρία θα μοιραστούν, το α’ εξάμηνο η Βάρνα (Βουλγαρία) και το β΄ εξάμηνο η Τιμισοάρα (Ρουμανία). Το 2012, προεδρεύουσα πόλη θα είναι η Μπάνια Λούκα (Βοσνία - Ερζεγοβίνη).
Στο ψήφισμα που υιοθέτησαν, οι δήμαρχοι καλούν τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής που δεν έχουν, ακόμη, λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το 2014 τα Δυτικά Βαλκάνια και στη συνέχεια η Τουρκία, να πάρουν το «πράσινο φως» για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
Για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, το δίκτυο καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ουσιαστικής αποκέντρωσης. Επίσης, το δίκτυο εντείνει τη συνεργασία του σε τομείς αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τουρισμού και αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Για το θέμα της εγκληματικότητας, οι δήμαρχοι του δικτύου καλούν τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών να ενισχύσουν την προσπάθεια ένταξης των χωρών στη ζώνη Σένγκεν, με άμεσο στόχο το 2011 για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και στη συνέχεια για τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και η κινητικότητα στην περιοχή.
Στη συνάντηση των Βαλκάνιων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν οι μεγάλες πόλεις από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Αλβανία.