Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις σε σχολεία και την "προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών. Απαιτούμε να μην προχωρήσει καμία δίωξη, να μη στηθεί κανένα μαθητοδικείο", όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι "οι μαθητές βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Κι αυτό γιατί αγωνίζονται για τα αυτονόητα: εκπαίδευση χωρίς το τεράστιο κόστος για τις οικογένειές τους, για σχολική στέγη (μια και κάνουν μάθημα σε ενοικιαζόμενες βιοτεχνίες, σε προκάτ, κοντέινερς κλπ), για να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών, για βιβλία και περιεχόμενο του σχολικού προγράμματος, που να ανταποκρίνεται σε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, το οποίο θα μορφώνει και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για εκπαίδευση και δε θα εξοντώνει".
Το ΚΚΕ στρέφεται κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επειδή, "μετά την περίοδο επικοινωνιακής πολιτικής για δήθεν διάλογο, επιστρέφει στην πολιτική που γνωρίσαμε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ: αυτή της τρομοκράτησης των μαθητών, του κράτους – αστυνόμου. Είναι η πολιτική που θέλει σχολεία ανοιχτά στους επιχειρηματίες, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου, για την προετοιμασία και κατάρτιση φτηνού εργατικού δυναμικού. Είναι η πολιτική που προωθείται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τρομοκράτηση και την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών".
Μάλιστα, προτείνει "δίπλα στους μαθητές να σταθούν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στους δικούς τους αγώνες και διεκδικήσεις αντιμετωπίζουν την ποινικοποίηση, αλλά και οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Η απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό δεν μπορεί παρά να είναι η καλύτερη οργάνωση του αγώνα, η μαζικοποίηση και η προώθηση αιτημάτων που βρίσκονται σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις των μονοπωλίων. Είναι η οργάνωση ενός παλλαϊκού μετώπου παιδείας".