Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου η οποία κοινοποιείται στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης Τ. Μπιρμπίλη και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης απέστειλε ο Αντινομάρχης Ποιότητας Ζωής και Τροφίμων Γιώργος Τσαμασλής. Με την επιστολή ο κ. Τσαμασλής ζητά από τον Πρωθυπουργό την μεταφορά των αγροφυλάκων στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος των Νομαρχιών για την καλύτερη στελέχωση αυτών στους ελέγχους.
Στην επιστολή του, ο κ. Τσαμασλής, τονίζει:
«Η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης μετά από κάλεσμα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αγροφυλακής ανέλαβε το 2009 την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για θέματα ρύπανσης – υποβάθμισης εδαφών, προστασίας και διατήρησης φυσικών οικοτόπων και μέτρα προστασίας ειδικών ζωνών διατήρησης (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και το δίκτυο NATURA 2000) στα Αγρονομικά Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι των τμημάτων αυτών έχουν αποκτήσει επομένως και θεωρητικό υπόβαθρο γνώσεων σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Από την άλλη πλευρά οι έλεγχοι και ιδίως οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, είναι μία διαδικασία που απαιτεί συνεχή και καθημερινή παρουσία κλιμακίων ελέγχου στο φυσικό περιβάλλον, πράγμα που δεν εύκολο με την σημερινή επάνδρωση των Υπηρεσιών των Ν.Α., όπου οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται πρώτα με τα αιτήματα των πολιτών.
Πρόταση μου είναι να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της περιβαλλοντικής αστυνομίας με ταυτόχρονη μεταφορά των αγροφυλάκων, στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και να στελεχώσουν αυτές τις Υπηρεσίες καλύπτοντας πάγιες και πραγματικές ανάγκες".