Σε αίθουσες κλουβιά από 6-20τ.μ. στριμώχνονται οι 51 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξοχής του δήμου Χορτιάτη. Υπάρχουν 68 μαθητές δημότες και άλλοι τόσοι μη δημότες κάτοικοι Εξοχής, που πηγαίνουν σε άλλα σχολειά για να αποφύγουν το «στρίμωγμα» αλλά και τη συνδιδασκαλία. Αυτό καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής κι ετοιμάζονται για νέες, πρωτότυπες, κινητοποιήσεις.
Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, το Σεπτέμβριο του 2010 είναι απαιτητή μία νέα αίθουσα, "δίχως ορατή λύση, αφού για το νέο σχολείο οι πολιτικοί άρχοντες … υπόσχονται. Στις Ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές ρίξαμε ψήφισμα στην κάλπη. Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 στις 9.30 το πρωί θα δέσουμε με σκοινί το υπάρχον (παλιό) σχολείο Εξοχής με αυτό που μας υπόσχονται(το νέο)"!
Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου καταγγέλλοντας:
*Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτηρίων και υποδομών στα σχολεία του Δήμου μας
*Την αδιαφορία και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών που αφορούν την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων από τους αρμόδιους φορείς.
*Κτίρια παλιά υπερφορτωμένα με προβλήματα στις υποδομές και τον εξοπλισμό.
*Αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες, ασφυκτικές, με αδυναμίες στον αερισμό και το φωτισμό, αίθουσες σε νοικιασμένα μαγαζιά, προκατασκευασμένα και kubus στις αυλές.
*Προαύλια χωρίς πράσινο, επικίνδυνα και πολύ μικρότερα από ότι προβλέπει ο νόμος.
*Σχολεία με τεράστιες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή.
*Πολυπληθή τμήματα, όπου το μάθημα γίνεται με δυσκολία.
Την εκδήλωση στηρίζει η Ένωση Γονέων του Δήμου