Στα αβαθή νερά της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει… προσαράξει το θεσσαλονικιώτικο επιχειρείν καθώς το 63% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δηλώνουν ότι είναι λίγο έως καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, ενώ το 37% αρκετά έως πολύ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με θέμα «Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης - Οι προοπτικές για τις ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης».
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 705 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ, την περίοδο από 6 έως 9 Νοεμβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΒΕΘ, προχώρησε για πρώτη φορά σε έρευνα για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις – μέλη του, το Νοέμβριο του 2008, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της.
Η έρευνα με θέμα «Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα» παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου του 2008.
Στην ερώτηση «πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της επιχείρησης σας» το 58% των ερωτηθέντων, ένα χρόνο πριν, είχε δηλώσει ότι ήταν λίγο έως καθόλου ενώ το 42% αρκετά έως πολύ. Μεταξύ των δύο ερευνών καταγράφεται μία αύξηση της απαισιοδοξίας κατά 5%.
Περισσότερο απαισιόδοξοι (67%) για το μέλλον των επιχειρήσεων τους εμφανίζονται οι συμμετέχοντες, στην φετινή έρευνα, που προέρχονται από τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, ακολουθούν η μεταποίηση με 65% και οι μικτές επιχειρήσεις με 58%.
Στην ερώτηση «τι εκτιμάτε για τον τζίρο της επιχείρησης σας για το επόμενο εξάμηνο;» το 46% βλέπει μείωση, το 40% καμία μεταβολή και το 14% αύξηση.
Το 51,3% των μεταποιητικών επιχειρήσεων αναμένει για το επόμενο εξάμηνο μείωση εσόδων, ενώ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 46,9% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και σε 40,3% για τις μικτές. Το 31,8% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δεν αναμένει μεταβολή τζίρου, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε 41,7% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και σε 44,9% για τις μικτές.
Το 16,9% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης εκτιμά ότι ο τζίρος του θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο. Μειωμένα είναι τα ποσοστά για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθώς το 11,5% αναμένει αύξηση τζίρου ενώ το ποσοστό είναι αυξημένο για τις μικτές επιχειρήσεις (14,8%).
Το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα θα χειροτερεύσει, το 35% ότι θα παραμείνει στάσιμη, το 17% ότι θα βελτιωθεί ενώ το 8% δεν απάντησε.
Το Νοέμβριο του 2008 το 43% των συμμετεχόντων δήλωνε ότι περιμένει χειροτέρευση της οικονομίας, το 42% ότι θα είναι στάσιμη, το 12% ότι θα βελτιωθεί ενώ το 3% δεν απάντησε.


Μείωση τζίρου το 12μηνο
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι ότι το 68% των ΜΜΕ είδε τον τζίρο του να διολισθαίνει, το 24% δεν παρατήρησε μεταβολή ενώ μόλις το 8% κατέγραψε αύξηση εσόδων.
Μάλιστα ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου άγγιξε το 34% ενώ της αύξησης το 17%. Μεγάλος ασθενής για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται η μεταποίηση καθώς το 70,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο δήλωσε ότι είδε μείωση τζίρου το τελευταίο δωδεκάμηνο. Μόλις το 10,2% είδε αύξηση τζίρου ενώ για καμία μεταβολή έκανε λόγο το 19,1%.
Το 26,2% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών είδε το τζίρο του να παραμένει στα ίδια επίπεδα, το 67% να μειώνεται και το 6,8% να αυξάνεται.
Αναφορικά με τις μικτές επιχειρήσεις, το 67% απάντησε ότι ο τζίρος του περιορίστηκε, το 26,8% ότι δεν παρουσίασε μεταβολή ενώ το 6,2% ότι αυξήθηκε.
Στην ερώτηση «σε σχέση με το παρελθόν θα λέγατε ότι η σχέση με την κύρια τράπεζα σας έχει γίνει καλύτερη, χειρότερη ή παρέμεινε η ίδια;» το 54% απάντησε η ίδια (το Νοέμβριο του 2008 το ποσοστό ήταν στο 58%), το 27% χειρότερη (το Νοέμβριο του 2008 ήταν 21%), ενώ το 6% καλύτερη. Σημειώνεται ότι τον περσινό Νοέμβριο το 11% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι η σχέση με την τράπεζα του ήταν καλύτερη έναντι του παρελθόντος.
Το 36% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο η τράπεζα με την οποία συνεργάζεται αύξησε το επιτόκιο δανεισμού, το 54% ότι το διατήρησε στα ίδια επίπεδα και το 10% ότι το μείωσε.


Μειώθηκε το προσωπικό
Ανεξίτηλα έχει αφήσει η οικονομική κρίση τα σημάδια της στο προσωπικό των ΜΜΕ καθώς το 56% των επιχειρήσεων που το Μάιο του 2009, σε έρευνα του ΒΕΘ με θέμα «Επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο εργατικό δυναμικό των ΜΜΕ του νομού Θεσσαλονίκης - Προοπτικές απασχόλησης», δήλωνε ότι διαθέτει εργαζόμενους, το Νοέμβριο μειώθηκε σε 53%. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων πλέον αγγίζει το 47% έναντι 44% το Μάιο του τρέχοντος έτους.
Ο μέσος όρος των εργαζομένων, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν προσωπικό, το Μάιο ήταν 6,5 εργαζόμενοι ενώ πλέον είναι 5.Κατά συνέπεια το διάστημα Μαΐου – Νοεμβρίου χάθηκαν 15.900 θέσεις. (Υπολογίζεται ότι οι απασχολούμενοι το Μάιο ήταν 68.900 εργαζόμενοι ενώ σήμερα είναι 53.000).
Από τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό το 66% δήλωσε ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο διατήρησε τον αριθμό των εργαζομένων του, το 11% ότι προσέλαβε ενώ το 23% ότι συρρίκνωσε τη δύναμη του προσωπικού του.
Για το επόμενο διάστημα το 78% δήλωσε ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, το 11,7% ότι θα απολύσει ενώ το 10,3% ότι θα κάνει προσλήψεις.
Το Νοέμβριο του 2008 το 7,7% είχε απαντήσει ότι σκεφτόταν να προσλάβει προσωπικό, το 77,5% να το διατηρήσει και το 14,4% να απολύσει.