Εξασφάλισαν το… γάλα της ημέρας όσοι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή των Πράσινων Φαναριών, στο πάρκιγκ γνωστού πολυκαταστήματος επίπλων και οικιακών ειδών. Εκεί, κτηνοτρόφοι από όλο το νομό, μοίραζαν, δωρεάν, γάλα, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι το υπουργείο συνεχίζει να κάνει βήματα πίσω στο θέμα της ταυτοποίησης προέλευσης.
«Καλύτερα να το μοιράσουμε. Με τις τιμές που μας δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες, είναι σα να τους το… χαρίζουμε, ούτως ή άλλως», σχολίαζαν οι γαλακτοπαραγωγοί, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, κρατούσαν στα χέρια τους μαύρες σημαίες.
Μάλιστα κάποιοι έφεραν και τα… ζώα τους! Εκτός από φορτηγά που κατέβαζαν παλέτες με μπουκάλια γάλα, στο πάρκιγκ έκοβαν… βόλτες, αγελάδες με τα μοσχαράκια τους, οι οποίες έδειχναν ιδιαίτερα ξαφνιασμένες από το χάπενιγκ…
Ήταν μια από τις κινητοποιήσεις που περιελάμβανε το πανελλαδικό συλλαλητήριο προειδοποιητικού χαρακτήρα, το οποίο πραγματοποίησαν χθες, στη Θεσσαλονίκη, οι γαλακτοπαραγωγοί. Επιμένουν για την την άμεση ισχύ του νόμου περί αναγραφής προέλευσης στο γάλα.
Να σημειώσουμε ότι ο νόμος υπάρχει, αλλά δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του. Με βάση το νόμο αυτό, όλες οι εταιρίες υποχρεούνται να αναγράφουν στη συσκευασία του γάλακτος την προέλευσή του. Αν είναι, δηλαδή, ελληνικό και αν προέρχεται από κτηνοτροφική μονάδα ή είναι πρόσμιξη, με γάλα σε σκόνη. Μέρος των εταιριών γνωστοποίησαν ότι δεν ήταν σε θέση να αρχίσουν, άμεσα, την εφαρμογή του μέτρου και δόθηκε νέα προθεσμία.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, οι γαλακτοπαραγωγοί προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι μπορεί να έχουμε «ακραίες εξελίξεις» στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος από τις αρχές του 2010 -οπότε λήγει και η νέα προθεσμία που έδωσε στις βιομηχανίες η κυβέρνηση για την αναγραφή προέλευσης.
«Με αυτόν τον τρόπο και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζονται και οι 180.000 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα του κλάδου, από την παραγωγή μέχρι το ράφι», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς.
Ο κ. Κεφαλάς έκανε λόγο για «αφανισμό της γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα», στην περίπτωση που αφεθούν ανεξέλεγκτες οι γαλακτοβιομηχανίες. Επεσήμανε ότι η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαρκώς φθίνουσα πορεία και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 700.000 τόνους, από 746.000 πέρυσι. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι, πριν μερικά χρόνια στον κλάδο απασχολούνταν πάνω από 50.000 νοικοκυριά, ενώ ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει πλέον τις 2.500.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, χαρακτήρισε «φθηνές» δικαιολογίες τα λεγόμενα της κυβέρνησης για τη νέα αναβολή εφαρμογής του νόμου και πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμα των καταναλωτών να ξέρουν ακριβώς τι αγοράζουν».
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Απόστολος Μωραΐτης ζήτησε -μεταξύ άλλων- να δοθούν άμεσα λύσεις σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του κλάδου, «αλλιώς στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικό γάλα».
Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι γαλακτοπαραγωγοί, κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «ένα μπουκάλι νερό ίσον δύο κιλά γάλα», μοίρασαν γάλα στους καταναλωτές, ενημερώνοντάς τους και για τη δεινή κατάσταση του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στις Βρυξέλλες η νέα υπόθεση της αναγραφής προέλευσης στο γάλα.