Πόσες φορές γελάσαμε με την έκφραση "είμαι όλος αυτιά"; Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα ενός ανθρώπου που έχει από ένα αυτί σε κάθε ίντσα του κορμιού του, δεν είναι τόσο τρομακτική, όσο αστεία. Να, όμως, που, σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα, κάτι τέτοιο, το να έχουμε, δηλαδή, αυτιά παντού, είναι πραγματικότητα! Επειδή, σύμφωνα με τους επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα, ο άνθρωπος "ακούει" και με το δέρμα του!
Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες: Οι αισθήσεις που νιώθουν οι άνθρωποι στην επιδερμίδα τους, παίζουν ρόλο στο πώς ακούνε, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι ακουστικές και οπτικές ενδείξεις δεν είναι οι μόνοι σημαντικοί παράγοντες για την ακοή των ανθρώπων. Η μελέτη, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων ακουστικών βαρυκοϊας, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ υπό τον γλωσσολόγο Μπράιαν Γκικ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιοι φθόγγοι, όπως για παράδειγμα το "πα", το "τα", το "μπα" και το "ντα" εκπέμπουν διαφορετικά κύματα αέρα, τα οποία... αισθανόμαστε με τους πόρους του δέρματος. Έτσι, έστειλαν, με έναν ειδικό ανεμιστήρα, ανάλογα ρεύματα αέρα σε εθελοντές, εκπέμποντας, ταυτόχρονα, άλλους ήχους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθελοντές να μπερδέύονται. Όταν στέλνονταν οι σωστοί ήχοι με το ... σωστό αεράκι, οι εθελοντές τους δέχονταν χωρίς πρόβλημα!
Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας προσλαμβάνει και συνδυάζει πληροφορίες από τις πιο διαφορετικές αισθήσεις για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα αυτού που ακούει.
Κι αν δεν μας πιστεύετε, κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την πρωτότυπη επιστημονική εργασία.