Να επιβραβεύσουν τη συνέπεια και όχι τον καιροσκοπισμό στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε από το βήμα της ομιλίας της, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Επανέλαβε πως «η εκλογή νέου αρχηγού με παλιές ιδέες είναι συνταγή αποτυχίας» για το κόμμα.
Εκτός από τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, η κ. Μπακογιάννη έβαλε στο στόχαστρο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είπε πως δεν πέρασαν ούτε 50 μέρες κι έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς, από τις Βρυξέλλες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. «Μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι μια αδύναμη ΝΔ και ίσως γι’ αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ, δίνουν τα ρέστα τους εναντίον μου τον τελευταίο καιρό. Αλλά ξεχνάνε κάτι: Τον αρχηγό της ΝΔ δεν θα τον βγάλει το σύστημα ΠΑΣΟΚ, θα τον βγάλουν οι νεοδημοκράτες» έκανε τη... γυριστή.
Και συνέχισε στέλνοντας το μήνυμα, προς δύο κατευθύνσεις: «Σε μια εβδομάδα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το πάρτυ τελειώνει. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια δυνατή, ενωμένη και αποφασισμένη ΝΔ, θα μας βρείτε μπροστά σας».
Για άλλη μία φορά, η κ. Μπακογιάννη έπαιξε σωστά το χαρτί που λέγεται "Κώστας Καραμανλής", καθώς μιλούσε στην... έδρα του πρώην πρωθυπουργού. Επισήμανε ότι η ίδια, ως υπουργός Εξωτερικών, εισηγήθηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ χάραξε τις «κόκκινες γραμμές». Τόνισε ότι μαζί με τον Κ.Καραμανλή παρουσίασαν με θάρρος τις θέσεις της χώρας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.
Έκανε αναφορά και στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις παρακαταθήκες του, λέγοντας ότι με βάση αυτές η ίδια θέλει μια ΝΔ ανοιχτή και όχι περιχαρακωμένη, ευρωπαϊκή και όχι ευρωσκεπτιστική, πατριωτική και όχι εθνικιστική.
Χαρακτήρισε, δε, όσους υποτάσσουν το συμφέρον της χώρας στο προσωπικό κι ενώ εμφανίζονται ως πατριώτες, «μοιραίους και λίγους».
Στην αίθουσα ήταν και ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία, νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης. Η κ. Μπακογιάννη τον εντόπισε ανάμεσα στο πλήθος και του είπε από βήματος ότι τους ενώνουν η κοινή πορεία, οι κοινοί αγώνες στη ΝΔ, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις. Δεν υπέστειλαν, είπε, ποτέ την κομματική σημαία και δεν μίλησαν για «υπέρβαση» ή προέβλεψαν το «βιοϊστορικό τέλος της ΝΔ».