Παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η Πρόταση Ψηφίσματος του εισηγητή κ. Thaler (Σ&Δ, Σλοβενία) σχετικά με την Έκθεση Προόδου των Σκοπίων, πραγματοποίησαν, σήμερα Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.
Η κα. Γιαννάκου σημείωσε ότι "προϋπόθεση προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της γειτονικής χώρας είναι η συμβολή της στην επίλυση του θέματος του ονόματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Το όνομα είναι ο συμβολισμός. Αυτό που ανησυχεί είναι ό,τι κρύβεται κάτω από αυτό: η χρησιμοποίηση της ιστορίας με στρεβλό τρόπο για την ικανοποίηση σημερινών συμφερόντων και η εθνικιστική προπαγάνδα που εντείνεται. Η ΕΕ οφείλει να δείξει αλληλεγγύη στα κράτη μέλη και να διαμηνύσει στην υπό ένταξη χώρα ότι πρέπει να προσαρμοσθεί στα προβλεπόμενα και να συνεργασθεί με την Ελλάδα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για να λυθεί το πρόβλημα".
Ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στο συζητούμενο σχέδιο ψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων σταθερά υιοθετεί εθνικιστικό, μισαλλόδοξο και επιθετικό λόγο με προσβολές κατά κράτους-μέλους και έχει επιπλέον δημιουργήσει τριβές με μια ακόμα γειτονική χώρα και μέλος της Ε.Ε., τη Βουλγαρία. "Η ιστορία δεν θα πρέπει να γίνεται εμπόδιο για το παρόν και το μέλλον. Όμως όταν αγνοείται - ειδικά στα Βαλκάνια - μπορεί να επιστρέψει με το χειρότερο πρόσωπό της. Γι' αυτό πρέπει να λυθεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο το ζήτημα της ονομασίας ώστε στη συνέχεια να υπάρξει πρόοδος προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.
Οι δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές προανήγγειλαν ότι για τους παραπάνω λόγους θα καταθέσουν τροπολογίες επί του ψηφίσματος.