Η ελληνική νεολαία δεν έχει προκαταλήψεις απέναντι στους φορείς του ιού του AIDS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, εμφανίζεται πρόθυμη για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με οροθετικά άτομα. Ωστόσο, δε γνωρίζει πώς μεταδίδεται το ΑΙDS και, γι αυτό, διακατέχεται από προκαταλήψεις στον τομέα αυτό. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ότι υψηλό ποσοστό της νεολαίας δεν χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών του επαφών.
Η έρευνα με αυτά τα πορίσματα διενεργήθηκε σε σπουδαστές του Κολεγίου Αθηνών, κατά το διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2009, από την Μονάδα Λοιμώξεων της Γ΄ Παθολογικού Τμήματος του ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και του Τμήματος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος Deree. Παρουσιάζεται στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS ,οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Από τους 146 σπουδαστές ηλικίας 17-20 ετών, που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, προέκυψε ότι ποσοστό 6,8% διατηρεί φιλία με άτομα οροθετικά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (95,2%) δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει στενές φιλικές σχέσεις με οροθετικά άτομα Το 36,3% των ερωτηθέντων θα μοιραζόταν το ίδιο διαμέρισμα με ένα στενό φίλο θετικό στον ΗΙV, το 26,7% δεν θα τον φιλούσε στο μάγουλο και το 70,4% δεν θα έτρωγε μαζί του στο ίδιο πιάτο. Η πλειοψηφία (77,4%) θα δημιουργούσε φιλικές σχέσεις με άτομα οροθετικά, το 8,2% θα είχε σεξουαλική επαφή με οροθετικό και από αυτούς το 16,7% δεν θα χρησιμοποιούσε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλικοί επαφή. Το 11,6% θα ήταν πρόθυμοι να παντρευτούν ένα οροθετικό άτομο και το 18,5% θα αποκτούσαν παιδιά με οροθετικό/η σύζυγο. Εξάλλου ποσοστό 92,4% δήλωσε σεξουαλικά ενεργό τους τελευταίους 12 μήνες και από αυτούς το 57,8% δεν έκανε πάντα χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών.