Η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης στέλνει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σε κοινοτική επιτήρηση. Οκτώ ακόμη κυβερνήσεις διαμήνυσαν στην Κομισιόν ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ το 2009. Συνολικά 13 από τις 16 χώρες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες σε καθεστώς επιτήρησης.
Πρόκειται για τις Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία. Να θυμίσουμε ότι, εκτός από τη χώρα μας, σε επιτήρηση βρίσκονται ακόμη οι Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Μάλτα.
Η χώρα μας δεσμεύθηκε έναντι του ECOFIN να μειώσει φέτος το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ και να το επαναφέρει κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2010. Καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αναμένεται ότι, στις 24 του μήνα, ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης από τον κ. Αλμούνια.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα από το άρθρο 104, παράγραφος 7 που βρίσκεται σήμερα θα μεταφερθεί στο άρθρο 104, παράγραφος 9, δηλαδή σε στενή κοινοτική εποπτεία. Σε περίπτωση νέας αδυναμίας εκπλήρωσης των προθεσμιών που θα ορίσει το Συμβούλιο Υπουργών έπειτα από εισήγηση της Κομισιόν, θα φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής και ενδεχομένως επιβολή κοινοτικού προστίμου.

Με στοιχεία από το ρεπορτάζ του Νίκου Μπέλλου, από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ