Ενωτική και βέβαιη ότι τελικά θα βρεθεί φόρμουλα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, η κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως υπάρχει ήδη συμφωνία των 4 για εκλογή από τα μέλη του κόμματος , εμφανίστηκε όμως τελικά πρόθυμη, σε περίπτωση που η Οργανωτική επιτροπή αποφασίσει και τη συμμετοχή των φίλων, η ίδια να το αποδεχτεί.
"Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες. Ειμαι εδώ γιατί μοιράζομαι ένα αίσθημα ευθύνης. Υπάρχει μια συμφωνία . Ενα πλαίσιο αλλαγών που έχουμε συνυπογράψει. Μια συμφωνία που μας δεσμεύει . Και προβλέπει να ψηφίζουν όσοι θέλουν να γίνουν μέλη. Υπάρχει στην πρόταση αυτή και μια ουσιαστική διαδικασία, να έχει το κόμμα ένα νέο αρχείο ενεργών μελών. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε όλοι την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών . Οσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ας εξετάσει η οργανωτική επιτροπή όποια φόρμουλα θέλει, να μην ευτελιστεί η διαδικασία όμως . Δυνατό κόμμα σημαίνει κόμμα αρχών και θεσμών. Τα δικαιώματα πάνε με τις υποχρεώσεις. Οι δύσκολες μάχες δεν με φόβησαν ποτέ. Εχω εμπιστοσύνη στα πολλά δοκιμασμένα στελέχη", τόνισε η κα Μπακογιάννη.
Η υποψήφια για την αρχηγία αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν στην ήττα, επισημαίνοντας πως "η παράταξή μας βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή, μετά από μια μεγάλη ήττα και ενόψει μιας δύσκολης δοκιμασίας. Χάσαμε τις εκλογές αλλά παραμένουμε μια μεγάλη και ιστορική παράταξη με θεσμικό ρόλο. Χωρίς να παραβλέψουμε τη συζήτηση για τα αίτια της ήττας , χρέος μας ειναι η ταχύτερη ανασυγκρότηση. Με αυστηρά πολιτικούς όρους και όχι ψυχολογικούς. Σε ζητήματα ουσίας αργήσαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές. Πληρώσαμε συμπεριφορές που ενόχλησαν τους πολίτες.
Δεν πρέπει να απαξιώσουμε μόνοι μας το κυβερνητικό μας έργο. Αφού κάνουμε την ειλικρινή και σε βάθος αυτοκριτική μας οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ο λαός αναμένει από εμάς να αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Οτι φέρνουμε νέες ιδέες."
Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε τις θέσεις της για αλλαγές στα όργανα του κόμματος και εμφανίστηκε έτοιμη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις: " Με ξέρετε πολλά χρόνια, Δεν έχω λείψει ούτε μια στιγμή από τις μάχες της παράταξης. Εχω οργώσει την Ελλάδα δεκάδες φορές. Στάθηκα στο πλευρό του Καραμανλή σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ημουν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θέλω τη στήριξή σας, γιατί συμφωνείτε ότι αυτο που εκπροσωπώ είναι το καλύτερο. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας με καθαρούς στόχους για το πώς θα προχωρήσουμε. Αν εκλεγώ πρόεδρος το κόμμα θα εμπεδώσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση. Οτι θα κάνω αποτελεσματική αντιπολίτευση. Χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες τις τάσεις. Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες, παρά νεοδημοκράτες".
Η υποψήφια για την αρχηγία ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας και ουσιαστική διαβούλευση του κόμματος με την κοινωνία. "Τα όργανά μας πρέπει να συνεδριάζουν συχνά... Να ακούσουμε τους πολίτες. Δεν αρκούν μόνο οι οργανωτικές αλλαγές. Μεγάλη πρόκληση η μάχη των ιδεών. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει σε όλους τους τομείς. Πρέπει να διευρύνουμε την απήχησή μας και προς τα δεξιά και προς το κέντρο.
Να γίνουμε ξανά σύντομα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. Θα το πετύχουμε με καθαρό λόγο και σύγχρονες θέσεις για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον."
Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε μάλιστα το συνέδριο να αποτελέσει ένα συνέδριο διαλόγου.
"Ειναι επιβεβλημένο να γίνει ανοιχτή συζήτηση, να ακουστούν οι εκπρόσωποι της βάσης. Να γίνει διήμερο συνέδριο. Να μιλήσουμε πολιτικά. Η συζήτηση για τη διαδικασία έχει κουράσει", τόνισε η κα Μπακογιάννη.