Παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του καταλανού ζωγράφου Χουάν Μιρό στο Τελλόγλειο ίδρυμα τεχνών. Η βασίλισσα ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για την έκθεση, προσδίδοντας κάθε επισημότητα στην σημαντική αυτή εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων.
Το ιδιωτικό αεροσκάφος που τη μετέφερε έφθασε στο αεροδρόμιο Μακεδονία με καθυστέρηση μιας ώρας(η φωτογραφία είναι από την επίσκεψή της στη Ρόδο, το Μάιο του 2008). Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, υποδέχτηκαν τη βασίλισσα Σοφία, η οποία ήρθε για λίγες μόνο ώρες στη Θεσσαλονίκη ειδικά για την περίσταση. Παρέμεινε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου για λίγα λεπτά και αμέσως μετά η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών.
Επίσημοι προσκεκλημένοι, ακαδημαικοί και δημοσιογράφοι ήταν οι λίγοι εκλεκτοί που ακολούθησαν τη βασίλισσα στην ξενάγηση της έκθεσης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων.
Τίτλος της έκθεσης "Ο Μιρό της Μαγιόρκα" και περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων, σκίτσων και χαρακτικής του διάσημου καλλιτέχνη, τα οποία δημιούργησε κατά τη διαμονή του στη Μαγιόρκα. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ένα τόσο μεγάλο μέρος έργων του Ισπανού δημιουργού στην ελλάδα.
Πλήθος προσωπικών αντικειμένων του ζωγράφου και φωτογραφίες του εν ώρα εργασίας φωτογραφίζουν τον άνθρωπο Μιρό, δίνοντας πληρέστερη εικόνα στο θεατή της έκθεσης. Ακόμη παρουσιάζεται μακέτα του ατελιέ του στη Μαγιόρκα, τα δημιουργικά χρόνια της ζωής του.
Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο γνωστός σεφ Εκτορ Μποτίνι ετοίμασε εδέσματα ειδικά για την επίσημη προσκεκλημένη της βραδιάς, ενώ στον προάυλιο χώρο του Τελλογλείου παρατέθηκε δεξίωση για το φιλότεχνο κοινό που παρέστη στα εγκαίνια. Η βασίλισσα πάντως φάνηκε να προφυλάσσει τη γραμμή της κι απέφυγε το μπουφέ.