Συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή για το έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Δημήτρη Σιούφα, παρουσία των τεσσάρων φερόμενων ως υποψηφίων για το χρίσμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης κατέθεσαν τις απόψεις τους «με υψηλό αίσθημα ευθύνης» και «εποικοδομητική διάθεση».
Οι τέσσερις επίδοξοι αρχηγοί της ΝΔ είχαν αποχωρήσει από τη Ρηγίλλης λίγο νωρίτερα. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου συνεχίζεται, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το χρόνο και το εκλεκτορικό σώμα του συνεδρίου.
Νωρίτερα σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκαν με τον Κώστα Καραμανλή και του παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ.
Πρώτος πέρασε το κατώφλι της Ρηγίλλης ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επεσήμανε, μετά τη συνάντηση, πως το ρεύμα για ενότητα-ιδεολογική θωράκιση-οργανωτική επανίδρυση είναι πανίσχυρο. Όπως ανέφερε, είναι καθολική απαίτηση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα μέλη του κόμματος, στην κορυφαία διαδικασία της εκλογής αρχηγού. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διάρκειας του συνεδρίου πάνω από μία ημέρα και της τροποποίησης του καταστατικού, έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου στα μέλη του κόμματος. Σημείωσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμη και εκείνοι οι οποίοι θα εγγραφούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μετά το συνέδριο. Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να συγκαλέσει τακτικό συνέδριο θέσεων και ιδεολογίας το δυνατόν συντομότερο, μέχρι την άνοιξη του 2010, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Η κ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της, κατέθεσε δύο προτάσεις. Πρώτον, το συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές από τη βάση του κόμματος. Ως δεύτερη λύση, η κ. Μπακογιάννη προτείνει την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για την εκλογή προέδρου και γραμματέα, οι οποίοι θα «τρέξουν» τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου σε τρεις μήνες και πάλι από τη βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μεϊμαράκης αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Διάψευση Σαμαρά ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με Μεϊμαράκη
Εντωμεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και ανακριβείς» τις αναφορές ορισμένων μέσων ενημέρωσης περί δήθεν άρνησής του, όπως επισημαίνει, να συναντήσει τον κ. Μεϊμαράκη.
«Οι αναφορές σε ορισμένα ΜΜΕ περί δήθεν άρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά να συναντηθεί με τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ανακριβείς και ανυπόστατες. Επίσης, προσβλητικές για τον πολιτικό πολιτισμό και τη φιλία των δύο πολιτικών ανδρών που χρόνια έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους είναι οι περίεργες διαρροές χαρακτηρισμών εις βάρος του κ. Μεϊμαράκη, που κινούνται στα όρια της φαιδρότητας», τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή.
«Σε τέτοιες ώρες, που προέχει η ενότητα και η συντροφικότητα όλων, τέτοιες πρακτικές θα βρίσκουν την άμεση αντίδρασή μας», σημειώνεται.