Ανακάλυψαν 32 καινούργιους πλανήτες οι αστρονόμοι. Και οι 32 βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος κι επιβεβαιώνεται, έτσι, η θεωρία ότι το σύμπαν διαθέτει πολλά μέρη κατάλληλα για να αναπτυχθεί ζωή. Με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων του Παρατηρητηρίου Νότιας Ευρώπης, η ανακάλυψη των επιστημόνων αύξησε τον αριθμό των γνωστών πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος στους 400, αν και δεν εντόπισαν κάποιον πλανήτη στο μέγεθος της Γης ή κάποιον πλανήτη που να φαίνεται κατάλληλος να φιλοξενήσει τη ζωή.
Έξι από τους ανακαλυφθέντες πλανήτες έχουν μέγεθος επταπλάσιο της Γης και συγκαταλέγονται στην κατηγορία «Υπερ-Γαίες» (Super Earths), η οποία διευρύνεται κατά 30%. Οι περισσότεροι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι πολύ μεγαλύτεροι από τη Γη με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο του Δία. Δύο από αυτούς είναι πέντε φορές πιο μεγάλοι από τη Γη, ενώ ένας πλανήτης είναι πενταπλάσιος από τον Δία.
Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει τη θεωρία που υποστηρίζει ότι ο σχηματισμός πλανητών είναι κάτι συνηθισμένο, σύμφωνα με τον Στεφάν Ουντρί από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Είμαι σίγουρος ότι πλανήτες σαν τη Γη υπάρχουν παντού. Στη φύση δεν αρέσει το κενό. Εάν υπάρχει χώρος κάπου για έναν πλανήτη, θα υπάρχει εκεί ένας πλανήτης», τονίζει.
Το εκπληκτικό είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι τα μισά ηλιακά συστήματα διαθέτουν φωτεινούς αστέρες και πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτούς. Η διαπίστωση αυτή ξεπερνά τη θεωρεία του σχηματισμού πλανητών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Δύο από τους τέσσερις πλανήτες που βρέθηκαν να περιστρέφονται γύρω από τέτοιους αστέρες πλησιάζουν στο μέγεθος τη Γης, σημειώνει ο αστρονόμος Χαβιέ Μπονφίς από το Παρατηρητήριο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία.