Για τον πατριωτισμό μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την άφιξή του, το μεσημέρι της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2009, στη Θεσσαλονίκη, για το τριήμερο της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. «Ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα», τόνισε στην αίθουσα VIP του Αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
«Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα. Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος. Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι ακόμα η διάθεση μας για αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντός μας, του άλλου, του εαυτού μας τελικά. Είναι ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός των γερόντων και των παιδιών, κάθε ευπαθούς ομάδας, κάθε μειοψηφίας. Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι η συμβολή, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή που τίθεται σε κίνδυνο όταν καλπάζει η ανεργία, όταν εντείνονται οι αποκλεισμοί», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, για την 28η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία «να θυμίσουμε τις εθνικές επετείους και να κάνουμε σκέψεις που μας βοηθούν να νοηματοδοτήσουμε συλλογικά ιδανικά, αρχές και αξίες. Οι επόμενοι θα κρίνουν τον δικό μας πατριωτισμό, αξιολογώντας όχι μόνο τις τιμές που αποδώσαμε στους προγόνους μας αλλά και τι κάναμε εμείς για την πατρίδα μας. Ας αφήσουμε κι εμείς κάτι σε αυτό τον τόπο. Ας μετρήσουμε την προσφορά μας κι ας μετρηθούμε με βάση το μέγεθος και την ποιότητα της».
Στη προσφώνηση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπούλια στη Θεσσαλονίκη και είπε πως το πρόσωπο του είναι σύμβολο της ενότητας και ομοψυχίας του Ελληνισμού. Σημείωσε ότι το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο κ. Παπούλιας θα είναι κοντά στην πόλη αφού και τότε θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή. Τιμές απέδωσε άγημα του Στρατού ενώ τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.