Τα Πανεπιστημιακά Τμημάτων Παιδογκολογίας και Μεσογειακής Αναιμίας του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου, που ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο διοικητής του "Ιπποκρατείου", Παναγιώτης Παντελιάδης στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου αποτελεί υπόσχεση όλων. Ο διευθυντής της Παιδογκολογικής Κλινικής, Δημήτριος Κολιούσκας, ανέφερε ότι στο Παιδογκολογικό Τμήμα, του οποίο το εμβαδόν, μετά την πλήρη ανακαίνιση και αναδιαμόρφωσή του αυξήθηκε από 400 σε 600 τ.μ., διαθέτει πλέον 19 κλίνες, ενώ έχουν δημιουργηθεί βοηθητικοί χώροι, χώροι για ιατρούς και νοσηλεύτριες, χώρος σχολείου, χώρος παιχνιδιών, χώρος συνεντεύξεων, χώρος γονέων, και εγκαθίσταται σύστημα φιλτραρίσματος του κλιματιζόμενου αέρα του Τμήματος, για καλύτερη προφύλαξη από τις λοιμώξεις.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Πασχόντων από Κακοήθη Νοσήματα «Λάμψη», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σήμερα έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο 22 χρόνων.
Το Παιδογκολογικό Τμήμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1990, είναι το μοναδικό ανεξάρτητο Τμήμα του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα. Το στελεχώνουν 5 ιατροί και 12 νοσηλεύτριες, νοσηλεύοντας 40-50 νέες περιπτώσεις παιδιατρικών κακοηθειών ετησίως, ενώ παρακολουθεί γύρω στα 800-1.000 παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία του.
Το Παιδοογκολογικό Τμήμα καλύπτει όλη τη Μακεδονία, ενώ εισαγωγές γίνονται και από τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, καθώς και από τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Βόρειες Σποράδες.
Η μονάδα της Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια και έχει να επιδείξει αξιόλογο επιστημονικό και κοινωνικό έργο. Από τις 12 Ιανουαρίου 2009, μετεγκαταστάθηκε στον 2ο όροφο του νέου κτιρίου Αιμοδοσίας. Είναι η μοναδική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα στο είδος της, καθώς παρακολουθεί τους ασθενείς από τη βρεφική τους ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Καλύπτει όχι μόνο τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, με 4 θαλάμους ασθενών (με 11 κλίνες και εννέα αυτόματες πολυθρόνες/κρεβάτια), ένα εξεταστήριο για τα έκτακτα αιματολογικά περιστατικά, 3 γραφεία και βοηθητικούς χώρους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τη μονάδα στελεχώνουν 4 γιατροί και 5 νοσηλεύτριες, που υποδέχονται τόσο τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος συστηματικά, όσο και εκείνους που πρέπει να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία (σύνδρομα θαλασσαιμικά).