Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε για τον εορτασμό της τριπλής επετείου είπε -μεταξύ άλλων- ότι η συμβολική χρονική συγκυρία της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, έχει διαστάσεις υπερβατικού χαρακτήρα και συνενώνει το Θείο με το ανθρώπινο, τη δράση με την αγάπη, την ιστορική δικαίωση με την αναγκαιότητα.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιωάννης Μουρέλος, με θέμα «Η αίσθηση της ισχύος και η διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς».
Η λαμπρή τελετή άρχισε με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Πεκιαρίδη.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, ξένων κρατών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, εκκλησιαστικών αρχών κ.ά.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι πρυτανικές αρχές παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας.