Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Δύο νέα ρομπότ που θα μπορούν –χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση- να εντοπίζουν επιζώντες σε χώρους που έχουν χτυπηθεί από κάποια φυσική καταστροφή, ανέπτυξε ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ανάπτυξη των δύο νέων ρομπότ, είναι το ερευνητικό έργο της ομάδας P.A.N.D.O.R.A. του ΑΠΘ, η οποία και στο παρελθόν έχει κατασκευάσει αντίστοιχα ρομπότ.
Συγκεκριμένα, το 2007 πέντε φοιτητές του ΑΠΘ πήραν μέρος σε έναν από τους καλύτερους διαγωνισμούς εφευρέσεων στον κόσμο, το Roborescue Cup. Στόχος τους ήταν η κατασκευή ενός ρομπότ προγραμματισμένου για να εντοπίζει εγκλωβισμένους σε ερείπια και να αναφέρει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Παρά τις δυσκολίες η Ελληνική ομάδα κατάφερε το 2008 και βγήκε ένατη στους δεκαοκτώ.
Το τελευταίο διάστημα η ομάδα σχεδίασε και κατασκεύασε δύο νέα εξελιγμένα μοντέλα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στον τρόπο κίνησης του οχήματος καθώς και της προσέγγισης των θυμάτων από το ρομποτικό βραχίονα. Επιπρόσθετα, ενσωματώθηκαν νέοι αισθητήρες για την ακριβέστερη χαρτογράφηση του χώρου.
«Σαν κατασκευή είναι αρκετά δύσκολη. Δουλεύαμε με τους φοιτητές γύρω στους 5 μήνες και σαφώς αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα τεχνικά και κάποιες καθυστερήσεις στις προμήθειες υλικών», δήλωσε ο Αν. Καθηγητής Λουκάς Πέτρου. Τόνισε όμως πως φέτος τα πράγματα ήταν σαφώς πιο βελτιωμένα γιατί όλοι είχαν πάρει την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.
Το κυριότερο όμως που βγήκε από αυτό το επίτευγμα ήταν το ομαδικό κλίμα και συνεπώς η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των φοιτητών. Ο κ. Πέτρου, επισήμανε πως οι φοιτητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες ανάλογα με την ειδικότητα τους και ανέλαβαν από ένα ξεχωριστό μέρος της κατασκευής. «Ο καθένας ανάλογα με το αντικείμενο του έβαλε το δικό του λιθαράκι στην κατασκευή. Η μια ομάδα ασχολήθηκε με το λογισμικό, η άλλη με τους υπολογιστές, η άλλη με τα ηλεκτρολογικά και μηχανικά».Το πρώτο ρομπότ έχει σκοπό την αυτόνομη πλοήγησή του στο χώρο καταστροφής, διαθέτει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και εκτίθεται από σήμερα, Τετάρτη 14 έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009, στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι. Το δεύτερο ρομπότ διαθέτει ικανότητες κίνησης σε πιο περίπλοκο περιβάλλον και ο έλεγχός του γίνεται με τηλεχειρισμό.

Τοπ who is who της P.A.N.D.O.R.A.
Η ερευνητική ομάδα P.A.N.D.O.R.A. (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Α.Π.Θ. αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Α.Π.Θ., με την καθοδήγηση και συνεχή υποστήριξη καθηγητών του ΤΗΜΜΥ. Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η έρευνα στους τομείς της ηλεκτρονικής και των υπολογιστών, με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της ρομποτικής.
Σημειώνεται ότι η ομάδα P.A.N.D.O.R.A. προκρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό RoboCup Rescue 2009 που έγινε στο Graz της Αυστρίας, από 29 Ιουνίου ως 5 Ιουλίου 2009, κερδίζοντας τη δέκατη θέση και ταυτόχρονα την πρώτη βαθμολογικά θέση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν. Παρόλα αυτά η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν είναι ανταγωνιστική. «Σκοπός μας με την κατασκευή των δύο ρομπότ, ήταν η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των φοιτητών μας και των φοιτητών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με απώτερο στόχο την τελειοποίηση του τελικού προϊόντος», πρόσθεσε ο κ. Πέτρου.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η κατασκευή μίας ρομποτικής πλατφόρμας ικανής να κινείται σε πραγματικό περιβάλλον καταστροφών είναι ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο. Αυτό το εγχείρημα έχει στόχο να τελειοποιηθεί μέχρι το 2050 και για την δημιουργία του, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, υπεύθυνη είναι μια ομάδα ανήσυχων φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.