Μια χάρτινη Όπερα! Τι είναι αυτό; Μια πρωτότυπη παράσταση, στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς, απόψε, στις 8 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κιλκίς, από το γερμανικό θίασο Das Papiertheater.
Η σκηνή μας αποτελείται από ένα χάρτινο ρολό ύψους δύο μέτρων. Όταν ξετυλίγεται η σκηνή μας γίνεται τέσσερα μέτρα πιο πλατιά. Η εισαγωγή ξεκινά. Τα ψαλίδια σχηματίζουν ένα παράθυρο κόβοντας το χαρτί. Οι νότες είναι εμφανείς. Η Όπερα είναι έτοιμη να ξεκινήσει αλλά οι νότες το «σκάνε». Εξαφανίστηκαν όλες μαζί. Μια Όπερα χωρίς νότες! Είναι ποτέ αυτό δυνατόν;
Το ψάξιμο για τη μουσική ξεκινά. Τέσσερα χέρια παίζουν το ρόλο των ηθοποιών. Μια εικόνα κονσέρτου ξετυλίγεται. Με τη βοήθεια στοιχείων από το θέατρο σκιών, θέατρο με αντικείμενα, φωνητικός αυτοσχεδιασμός: η ατμόσφαιρα του ήχου εξελίσσεται. Η σκηνή κόβεται ώστε σχισμές και τρύπες να εμφανίζονται… Ένα χάρτινο όργανο έχει γεννηθεί. Η σκηνή μετατρέπεται σε όργανο. Οι νότες παραμένουν ακόμη άφαντες, Με τη βοήθεια του τσέλου, του σαξόφωνου, του φλάουτου και των τυμπάνων μία ιδέα μουσικής έχει ανακαλυφθεί.
Εντάξει! Αλλά, τι είναι η χάρτινη Όπερα; Είναι η προσπάθεια ενός μουσικού και ενός γλύπτη να μεταφέρουν την απλότητα του υλικού στη μουσική. Όλα δημιουργούνται μπροστά στο κοινό. Ένα μουσικό κολλάζ ξυπνά τη φαντασία των παιδιών και των ενηλίκων. Η μουσική είναι αστεία, παράλογη και πικάντικη.
Από το 1995 το Χάρτινο Θέατρο εξερευνά την οπτική, ακουστική και δραματική ικανότητα αυτού του πολύτιμου υλικού. Μια τεράστια χάρτινη επιφάνεια απλώνεται τη μια ως την άλλη άκρη της σκηνής και χωρίζει το ακροατήριο από τους ηθοποιούς. Χρησιμεύει σαν οθόνη, η οποία θα μπορούσε να βαφτεί ή να προβληθεί κάτι επάνω του καθώς και ένας τοίχος όπου τρύπες και παράθυρα έχουν σχηματιστεί ή διαχωριστεί. Μια επιφάνεια που δίνει ζωή σε αντικείμενα …. Οι παραστάσεις είναι βασισμένες σε οπτική γλώσσα και γι’ αυτό δε χρειάζονται πολλά λόγια.