Από τα πανηγύρια στη δύσκολη διαχείριση της πεντακάθαρης νίκης

Τα συνεργεία δεν είχαν, καλά-καλά, ξηλώσει τις σκαλωσιές από τη συμβολή του πεζοδρόμου της Ικτίνου, όπου είχε εγκατασταθεί το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, με την Τσιμισκή. Μόλις είχαν απομακρύνει τις ηχητικές εγκαταστάσεις, όταν στα γραφεία του Κινήματος, 700 μέτρα πιο μακριά, άρχιζαν οι συσκέψεις για την επόμενη μέρα.
Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να επιμένει ότι όσοι έραψαν καινούργια κοστούμια θα πρέπει να τα αφήσουν στη ντουλάπα, στη Θεσσαλονίκη, όμως, κάποιοι ήδη τα προβάρουν. «Στήριξαν τον Γιώργο από την πρώτη στιγμή, ακόμη και κόντρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ήταν το μεγάλο όνομα της Θεσσαλονίκης, μέσα στην πόλη του. Είναι φυσικό να περιμένουν ανταπόδοση», λένε συνεργάτες γνωστών βουλευτών της Α Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Η μεγάλη νίκη ανέστειλε τις ζυμώσεις στο –κυβερνών, πλέον- κίνημα. Ζυμώσεις που, παρά τα αντίθετα λεγόμενα από τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, καλά κρατούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
«Τα στελέχη της Θεσσαλονίκης δικαιούνται τέσσερις θέσεις σε υπουργεία», υποστηρίζουν στη Βασιλέως Ηρακλείου. Φαίνεται, όμως, ότι μόνον οι τρεις από τους εκλεγμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Α και Β Περιφέρεια Θεσσαλονίκης θα ακούσουν, σήμερα, το όνομά τους, από τον εκπρόσωπο Τύπου του κινήματος, για να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό –πλέον- Γιώργο Παπανδρέου, στη βόλτα του, από το Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού.


«Θέλει προσοχή»
Οι σημαίες και τα πανό μαζεύτηκαν γρήγορα, καθώς υπάρχει κι άλλος ένας λόγος: Η βεβαιότητα μεταξύ των στελεχών του κινήματος ότι, αν δε γίνει πραγματικότητα το πρόγραμμα των 100 ημερών, θα έχουν την τύχη της Νέας Δημοκρατίας! «Ο λαός δείχνει ιδιαίτερα θυμωμένος κι αποφασισμένος να τιμωρήσει», σχολίαζε στέλεχος της Β Περιφέρειας, που εκτέθηκε, για άλλη μια φορά, στην εκλογική διαδικασία, χωρίς να καταφέρει, τελικά, την εκλογή του.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έδειξε, μερικές ημέρες πριν την εκλογή του, ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει ένα άλλο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και να κλείσει, δια παντός, την πόρτα σε «αμαρτίες» του παρελθόντος. Αυτό φάνηκε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, για την 74η Διεθνή Έκθεση. Όταν κάποια από τα «παλιά» στελέχη του κινήματος προσπάθησαν να τον πλησιάσουν και να εμφανιστούν δίπλα του, στη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της ΔΕΘ, οι άνθρωποι της συνοδείας του –νέου- πρωθυπουργού, τους έκλεισαν το δρόμο και τα στελέχη «έφαγαν πόρτα»! Έδειξε έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι δε θα το σκεφτεί και θα συγκρουστεί, αν χρειαστεί, με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Το ίδιο επαναλήφθηκε και κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη για την προεκλογική του ομιλία. Εκεί, όμως, αναθάρρησαν, όταν, για επικοινωνιακούς λόγους, ο κ. Παπανδρέου, ανέβασε στο «μπαλκόνι» της πλατείας Αριστοτέλους, όλους τους υποψηφίους σε Α και Β Θεσσαλονίκης.

Η επιπλέον σταυροδοσία
Αυτό, πάντως, που συζητούνταν, ιδιαίτερα, χθες, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, ήταν η σύλληψη δύο συγγενών υποψήφιου βουλευτή του κινήματος, στη Β Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, οι οποίοι… συμπλήρωναν τα ασυμπλήρωτα ψηφοδέλτια, με σταυρούς στο όνομα του συγγενούς τους, βουλευτή. «Και να σκεφτεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε ανάγκη τους σταυρούς αυτούς για να εκλεγεί», σχολίαζαν στην Βασιλέως Ηρακλείου…
Όσο για την τελική κατάταξη των βουλευτών, δε φαίνεται να εξέπληξε κανέναν. Ακόμη και το πλασάρισμα του δημάρχου Εχεδώρου, Θ. Αρβανιτίδη, στη δεύτερη θέση της Β Θεσσαλονίκης, πίσω από τη «σταθερή αξία» του Βασίλη Γερανίδη, δεν εξέπληξε κανέναν. Ο δήμαρχος είχε έρθει, από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με… φόρα και σκόραρε από τα αποδυτήρια. Είχε μαζί του όλη την περιοχή, καθώς είχε να παρουσιάσει έργο, τόσο σε θέματα υποδομών, όσο και σε θέματα ανάπτυξης.
«Θα πρέπει να… πολεμήσει αρκετά, για να κρατήσει τη ΔΕΘ στη Σίνδο, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να αναθεωρήσει την απόφαση της Δεξιάς κυβέρνησης, για τη νέα χωροθέτηση της Έκθεσης», σχολίασε πικρόχολα άλλος υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια…