Τη συμπεριφορά του οδηγού, αλλά και την εξέλιξη των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με την απόκτηση ενός πρωτοποριακού προσομοιωτή μοτοσικλέτας, μέχρι το τέλος του έτους.
Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους -στην Ευρώπη- προσομοιωτές μοτοσικλέτας, ο οποίος κατασκευάσθηκε σε συνεργασία με το γαλλικό Κέντρο ΙNRET, ανέφερε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, μηχανικός οχημάτων, Δημήτρης Μαργαρίτης, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Στρατηγικές αντιμετώπισης των συνεπειών της χρήσης του αλκοόλ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη.
Ο προσομοιωτής θα διαθέτει λογισμικό, το οποίο θα δημιουργεί ρεαλιστικές συνθήκες, υπό τις οποίες θα οδηγεί ο μοτοσικλετιστής, προκειμένου να μελετηθεί η συμπεριφορά του και να ελεγχθεί η ασφάλεια του συστήματος. Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήθηκε προσομοιωτής οδήγησης στο χώρο του Τελλόγλειου, όπου προτρέπονταν οι επισκέπτες να οδηγήσουν σε συνθήκες μέθης. Ο συγκεκριμένο προσομοιωτής, όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης, χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε συνεργασία με την τροχαία, προκειμένου να δείξει τι μπορεί να συμβεί όταν οδηγεί κανείς υπό την επήρεια αλκοόλ.
Να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΤΑ, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει ήδη από το 2004 τον μεγαλύτερο προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποτελεί ερευνητικό εξοπλισμό με αυτόν μπορούν να γίνουν έλεγχοι και πειράματα ανάλυσης της συμπεριφοράς οδήγησης σε διάφορες συνθήκες, να ελέγχονται τα συστήματα υποστήριξης οδηγού και να αναλύεται η επίδραση της χρήσης των συστημάτων αυτών στη συμπεριφορά οδήγησης και κατ' επέκταση στην οδική ασφάλεια. Ειδικό λογισμικό που έχει γραφεί για τον προσομοιωτή δίνει τη δυνατότητα εκπόνησης ειδικών μελετών και εφαρμογών, π.χ. μελέτες ασφάλειας οδήγησης σε «πραγματικές» συνθήκες κυκλοφορίας, προσπέραση και οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.