ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Εν αναμονή της απόφασης της νέας κυβέρνησης για το μείζον θέμα της ρύθμισης περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρών, βρίσκονται ιδιοκτήτες ακινήτων και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που τα σενάρια περί «παγώματος» των αγοραπωλησιών ακινήτων, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης, μίλησε στον ΤΘ και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, παρά την αλλαγή κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά ανέφερε: « Η θέση του ΤΕΕ για τους ημιυπαίθριους είναι γνωστή και δεν αλλάζει με την αλλαγή υπουργού, κυβέρνησης ή κυβερνώντος κόμματος. Καθήκον της πολιτείας είναι να επιβάλλει τους θεσμούς της και να ελέγξει την τήρησή τους. Καθήκον του μηχανικού, του εργολάβου, του ιδιοκτήτη να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και καθήκον όλων των πολιτών να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους για ελκυστικό δομημένο και προστατευμένο φυσικό περιβάλλον. Η αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας, η πρόληψη δηλαδή, είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και απαιτεί:
-Αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της κατασκευής.
-Απλοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας
-Εφαρμογή του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων.
-Ορθολογική διαχείριση του χωρικού αποθεματικού, πολιτική γης και κατοικίας
-Ενημέρωση του πολίτη ώστε να μην παρανομεί, να μην συνεργεί στην αυθαιρεσία και να μην την υφίσταται.
Οπωσδήποτε δεν είναι λύση η τροποποίηση του ΓΟΚ με στόχο να καταργηθούν ή να περιοριστούν ευφυείς λύσεις για το ελληνικό περιβάλλον και τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, όπως είναι οι ημιυπαίθριοι, ώστε να παρακαμφθεί η αδυναμία περιφρούρησής των». Επίσης ο κ. Κονακλίδης συνέχισε λέγοντας: « Μίλησα για πρόληψη γιατί η θεραπεία, προβλέπεται επίσης από το νόμο και είναι το γκρέμισμα που βέβαια δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ενώ συχνά η κοινωνική πίεση και η αδυναμία τήρησης σθεναρής στάσης οδηγούν στην νομιμοποίηση. Πάντως, οποιαδήποτε περίπτωση διευθέτησης, εφόσον υπάρξει και όπως ονομαστεί αυτή τη φορά, δεν μπορεί να είναι ανέξοδη για τον ιδιοκτήτη. Εφόσον αυξήθηκε η αξία της ιδιοκτησίας του, είναι απολύτως λογική η καταβολή ενός ποσοστού αυτής της επιπλέον αξίας, όχι μόνο ως ποινής αλλά και για την αποκατάσταση της βλάβης εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Τα κονδύλια δε που θα εξοικονομηθούν πρέπει να προσανατολιστούν σε δράσεις βελτίωσης του δομημένου περιβάλλοντος και εξασφάλισης χώρων πρασίνου». Από τη μεριά της η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης Ιωάννα Μπιλίση Χρουσαλά, τόνισε: «Εμείς ξέρουμε πως πρέπει να υπάρξει πολεοδομική τακτοποίηση. Από την άλλη αν δοθούν από τους ιδιοκτήτες τα χρήματα που απαιτούνται, το ζήτημα απλά τακτοποιείται. Δεν μπορεί όμως να νομιμοποιηθεί, αφού προσκρούει στο νόμο που υπάρχει. Με λίγα λόγια από το νόμο, δεν μπορεί να υπάρξει μεταβίβαση, αφού δεν είναι νόμιμα. Αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο αν γίνει κάποια άλλη νομοθετική ρύθμιση».